Нарід, поділюся випадком із особистого, який стосується багатьох. Трошки довга тєлєга, але корисна.

У мене прийшов термін повірки лічильника на воду. Із міського водоканалу тьотя принесла бумажку, де написано, що я повинен нести лічильник до них, заплатити за повірку, а перед тим, ясно, сам зняти, а потім ставити (читай — викликати сантехніка, знов платити).

Та ось яка штука. 1 січня 2016 року вступив у дію Закон України Про метрологію та метрологічну діяльність від 05.06.2014 № 1314-VII. (http://zakon5.rada.gov.ua/laws/show/1314-18)
В ньому українською по білому чітко виписано, що повірку вимірювальної техніки здійснює суб'єкт, який надає послуги.

Стаття 17. Повірка засобів вимірювальної техніки, що перебувають в експлуатації.

Пункт 4. Періодична повірка, обслуговування та ремонт (у тому числі демонтаж, транспортування та монтаж) засобів вимірювальної техніки (результати вимірювань яких використовуються для здійснення розрахунків за спожиті для побутових потреб електричну і теплову енергію, газ і воду), що є власністю фізичних осіб, здійснюються ЗА РАХУНОК СУБ'ЄКТІВ ГОСПОДАРЮВАННЯ, що надають послуги з електро-, тепло-, газо- і водопостачання.
ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ за своєчасність проведення періодичної повірки, обслуговування та ремонту (у тому числі демонтаж, транспортування та монтаж) засобів вимірювальної техніки (результати вимірювань яких використовуються для здійснення розрахунків за спожиті електричну і теплову енергію, газ і воду), що є власністю фізичних осіб, ПОКЛАДАЄТЬСЯ НА СУБ'ЄКТІВ ГОСПОДАРЮВАННЯ, що надають послуги з електро-, тепло-, газо- і водопостачання.
Періодична повірка ПРОВОДИТЬСЯ ЗА РАХУНОК ТАРИФІВ на електро-, тепло-, газо- і водопостачання.

Крім того, є чіткий порядок подання вимірювальної техніки на повірку, в якому зазначено, коли і яким чином надавач послуг (у мене — водоканал) має повідомити мене про прихід спеціаліста, зняття лічильника, встановлення тимчасового і період повернення мого (http://zakon3.rada.gov.ua/laws/show/474-2015-%D0%BF).

Інакше кажучи, МІСЬКОВОДОКАНАЛ НЕ МАЄ ПРАВА ЗМУШУВАТИ КОРИСТУВАЧІВ нести лічильники на повірку. Коли я пояснив такий розклад жінці, яка принесла мені ту бумажку, вона вкрай здивувалася, посміхнулася і сказала вирішувати питання з керівництвом, бо так роблять, але «лише ті, хто знає свої права». Нежданчік...