Передвиборча боротьба за крісло міського голови Херсона почалася з судових процесів. Першого жовтня міська виборча комісія відмовила в реєстрації Володимиру Сальдо – кандидату на посаду мера від партії «НАШ КРАЙ». Причина – членство Сальдо в Партії регіонів на момент подачі документів. Як відомо, закон забороняє балотуватися на виборах від однієї партії, будучи членом іншої.

Таке рішення стало сенсаційним для Херсона. Річ у тім, що Володимир Сальдо керував містом із 2002 до 2012 року і за цей час устиг створити широку мережу «своїх» людей, які готові прислужувати і допомагати й нині. Простим городянам цей мер запам'ятався дерибаном земель, знищенням історичного центру міста (ТРЦ «Суворовський»), дозволами на хаотичні забудови у зелених зонах (парк «Дубки»). У 2012 році Сальдо став нардепом від Партії регіонів. Під час Євромайдану був однією з «говірливих голів» своєї політсили, засуджував мітингувальників на російських каналах, а згодом голосував за «диктаторські» закони від 16 січня. Сьогодні він також не вважає Росію агресором. Здавалось, після революції політичне майбутнє цієї людини приречене. Втім, останні події засвідчують протилежне.

Після відмови у реєстрації Херсонською МВК Сальдо оскаржив це рішення в місцевому адмінсуді. Останній постановив переглянути рішення про реєстрацію кандидата. Але це не задовільнило Сальдо. Він звернувся до Одеського апеляційного суду, який зобов'язав МВК прийняти рішення про реєстрацію Сальдо кандидатом у депутати Херсонської міської ради, а також повторно розглянути заяву про його реєстрацію кандидатом на посаду Херсонського міського голови.

Херсонська МВК так і не встигла розглянути рішення суду. 8 жовтня, під час вечірнього засідання, комісія затвердила форму виборчого бюлетеня, у якому не було Володимира Сальдо. Буквально через годину надійшла інформація про те, що ЦВК достроково припинила повноваження усього складу МВК.

Місцеві журналісти говорять про лобіювання інтересів Сальдо в Адміністрації Президента. «За нашою інформацією, з боку Віталія Ковальчука здійснюється безпрецедентний тиск на Адміністративний суд, членів міської ТВК та представників Херсонської ОДА, які, на відміну від людей у Києві, чудово розуміють катастрофічні наслідки приходу Володимира Сальдо до влади», – пишуть журналісти херсонського інтернет-видання «МІСТ».

Судячи із поспішних рішень Центрвиборчкому, який зважився на розпуск Херсонської МВК через юридично обґрунтоване рішення про відмову в реєстрації кандидата, інформація про підтримку Сальдо в АП не здається перебільшеною.

Але вчора новостворена міська виборча комісія знову не зареєструвала Сальдо кандидатом. За це проголосували 15 членів МВК, один утримався.

Як розвиватимуться події далі – важко передбачити, але, щось підказує, що це ще не остаточна #перемога. Якщо боси Сальдо настільки впливові, як говорять, то справа може дійти і до перенесення виборів, у яких всіх кандидатів реєструватимуть заново.