Написав заяву до поліції через перешкоджання журналістській діяльності

Під час підрахунку голосів на виборах ректора ХДУ виборча комісія проголосувала за те, щоб підрахунок проводився без представників ЗМІ. Деякі журналісти вийшли, обурюючись. Один журналіст лишився, сказав: не вийду :)

При вході в аудиторію охоронець мені сказав: «журналістам не можна».

5a86c5147b2be.jpg

Мені демонстрували пункт постанови уряду № 726 від 5 грудня 2014 р. «Деякі питання реалізації статті 42 Закону України „Про вищу освіту“, в якій щодо виборів керівника вищого навчального закладу дійсно зазначено: „Після завершення голосування приміщення для голосування зачиняється і в ньому мають право перебувати тільки члени виборчої комісії, представники засновника, кандидати і спостерігачі“.

Однак в Україні діють закони „Про інформацію“ та „Про друковані засоби інформацію“, які чітко визначають відкритість і гласність державної інформаційної політики.
ст. 2 ЗУ „Про друковані засоби інформацію“: Свобода слова і вільне вираження у друкованій формі своїх поглядів і переконань гарантуються Конституцією України і відповідно до цього Закону означають право кожного вільно і незалежно шукати, одержувати, фіксувати, зберігати, використовувати та поширювати будь-яку інформацію за допомогою друкованих засобів масової інформації, крім випадків, визначених законом, коли обмеження цього права необхідно в інтересах національної безпеки, територіальної цілісності або громадського порядку з метою запобігання заворушенням чи злочинам, для охорони здоров'я населення, для захисту репутації або прав інших людей, для запобігання розголошенню інформації, одержаної конфіденційно, або для підтримання авторитету і неупередженості правосуддя.

ст. 3 ЗУ „Про інформацію“: Основними напрямами державної інформаційної політики є: забезпечення доступу кожного до інформації; забезпечення рівних можливостей щодо створення, збирання, одержання, зберігання, використання, поширення, охорони, захисту інформації; створення умов для формування в Україні інформаційного суспільства; забезпечення відкритості та прозорості діяльності суб'єктів владних повноважень; і т. д.

5a86c5adb1792.jpg

Якщо ж говорити просто, то моя реакція – це про захист прав на безперешкодний збір інформації, яка не є конфіденційною чи секретною. Це – про дієвість закону, про реальну відкритість, демократію і свободу слова. Хочу, щоб поліція дала оцінку цьому інциденту і офіційну відповідь.

Це також про принцип. Свої права треба відстоювати. Можливо, такий прецедент упередить інші державні установи від приховування будь яких відкритих процесів, які мають високу суспільну значущість.

Інші журналісти, побачивши поліцію, не виявили бажання дати пояснення або написати колективне звернення, хоча перед тим доводили, що вони мають право там перебувати. Це – про солідарність.

На виборах прогнозовано переміг народний депутат від БПП Олександр Співаковський. Вітаю його і бажаю бути відкритим до ЗМІ, терпимим до критики і пильної уваги журналістів.
На жаль, не зміг тегнути його у фб. Раніше забанив через критику :)

5a86c5caee5e3.jpg