Коли ти маєш владні повноваження, але не знаєш, як комунікувати з суспільством, ти можеш стати совковим директором. Коли ти маєш владні повноваження, але не маєш особистого авторитету серед підлеглих, ти можеш стати совковим директором.

Голова Херсонської ОДА Андрій Гордєєв вирішив запросити людей на перегляд фільму «Кіборги» та зустріч із режисером Ахтемом Сеітаблаєвим, яка відбудеться у Херсоні 26 грудня. І розіслав підлеглим підрозділам, у райони та міськвиконкоми факсограму. А в ній чорним по білому совковим наказовим стилем написано: самим узяти участь та забезпечити делегації з районів. Далі нібито добра ініціатива – запросити військових з районів, у тому числі оборонців Донецького аеропорту, та волонтерів на перегляд фільму.

5a3f566a22c71.jpg

І от починається в херсонському фейсбуку дискусія: чи можна так «запрошувати» і як можна було зробити. Як на мене, ініціатива голови ОДА – бездумна і неоковирна. Як можна наказувати комусь дивитися будь що? Навіть якщо це щось – якісне і потрібне. Додуматись збирати людей на фільм наказовою факсограмою – ганебно і печерно. І біда ще в тому, що йому там ніхто не підказав: давайте просто запрошувати людей особисто, давайте повеземо цей фільм у всі райони і села, давайте рекламувати зустріч із режисером, давайте публічно підтримувати цей захід, давайте попросимо військових, які бачили і вподобали стрічку, запросити людей – і до нас обов'язково долучатимуться усі, хто захоче.

Але чому я все це почав писати? Не можу терпіти пафос і позерство. А якщо цим зайнялись і журналісти – біда. Місцевий сайт «ПіК» щодо дискусії про запрошення на фільм написав новину з таким заголовком: «Більшість херсонців підтримують Андрія Гордєєва та ідуть в кіно». АААААААААААААААА!!!!!! Серйозно????? «БІЛЬШІСТЬ ХЕРСОНЦІВ»? БІЛЬШІСТЬ?

5a3f56acde9da.png

Я мовчу про порушення професійних стандартів, адже такий заголовок несе недостовірну і просто неправдиву інформацію. Я питаю: навіщо ви взагалі пишете про це новину? Навіщо так шкваритись? Ви ж непоганий сайт, хоч і лояльний до губернатора. Ну і аргументи «підтримки» звичайно – агонь! Це коменти десятка людей у фейсбук.

Ну а коменти ж і справді – СОК. Тут і про всіх чиновників на передок, і всіх у піски, і атестація на патріотизм через вишкіл в АТО. Та і взагалі, шось засиділися суки в усіляких екоінспекціях і міграційних службах. Тому так: спочатку в кіно, тоді на навчання територіальної оборони (сам губернатор їздить, а вам шо, впадло пару ріжків з калаша спустити чи з гранатомета жахнуть?), а після у військкомат, і одразу на передок!

5a3f56d3528de.png

5a3f56e09509b.png

5a3f5802a55b3.png

Фільм «Кіборги» мені сподобався. Однак я чув і думки, що стрічка слабка. Банальні слова, але тут дійсно у кожного своя думка. Просто тема фільму дуже чутлива. І це все про нас. І це не тільки про ДАП. Це і про сьогодні, і про завтра. І про невивчені уроки позавчора, через які нам треба більше таких фільмів. Коли виходив із кінотеатру, подумав: вони б так не зняли. Могли б патріотичніше, зі спецефектами і відважним головнокомандувачем-кгбістом. Але не так. Бо це не про них. Іхтамнєт.

А ми всі тут, кожен на своїх місцях. У кожного своя мотивація і спосіб захищати країну. Робити її кращою. У кожного своя мотивація дивитися «Кіборги». Або не дивитися. Україна ж не росія.