Часто застосовувана в різних, в тому числі і політичних, контекстах метафора «тема цицьок не до кінця розкрита», минулого тижня набула нового, я б навіть сказала — близького до прямого звучання.

Феміністки отримали в руки новий вагомий аргумент в боротьбі за «пригноблених українських жінок», а журналісти — привід здійняти руки до політичного неба і вимагати захисту свободи слова, Фемен — потужний вибух несподіваного безкоштовного піару (мабуть, вперше вони тут дійсно були ні до чого), а ФБ-спільнота — тему для пліток.

Почалося все з досить-таки невинного заходу. Ну, як невинного — в Оболонському суді мав свідчити у справі Януковича ніхто інший як сам ... Петро Олексійович, про що він публічно (і, схоже, дещо необдумано) заявив напередодні.

Само собою, «озброєна до зубів особиста королівська охорона» наставила всіляких рамок, пунктів пропусків, оглядів та інше. І журналісти пішли нескінченним косяком. Точніше — журналістки. Щось тут не те, подумали пильні охоронці, стільки молодих і красивих жінок з значками ЗМІ? І грізний привид батька Гамлета, пардон, матері Фемен, замаячив десь в глибинах офіцерської підсвідомості. Відразу в пам'яті сплив дуже неприємний інцидент на балу у Відні за участю нашого президентського подружжя. Тоді свято Олексійовичу і його дружині зіпсували голими цицьками з непристойними написами саме ці самі «всюди ссущі» (гадячі, пристойно висловлюючись) Фемен.

І ось вже через кілька хвилин пильне око охорони уважно сканувало груди і спини журналісток на предмет непристойних написів. А в цей час десь гірко плакав дідусь Фрейд. Запідозривши деяких грудастих, молодих і красивих журналісток в приналежності до Фемен, охоронці відводили їх в окрему кімнату і, як стверджують потерпілі, і просили показати груди і спину. Ну, реально, не можуть же прості смертні журналістки бути настільки сексуальні! А мотивація залізна — рамки на цицьки і дупи, навіть оснащені непристойними написами, не реагують! Тут, друзі мої, навіть рентгенівський апарат, напевно, був би безсилий!

А цікаво було б побачити обличчя і реакцію охорони, якби у дівчат на тілі виявилися певні татушки. Скажімо, зайчик (шоколадний) на спині або православні купола на грудях — не дай, Бог, ще й московського патріархату. Правда, вони не були виявлені і всіх тихо пропустили.

А ось роздягненим журналісткам такий обшук, вибачте на слові, не дуже сподобався. От дивно, так? І вибухнув неабиякий скандал! Ось вам ще одне підтвердження того, що написане слово воістину страшніше бомби! Гаразд би зброю шукали, а то — цицьки!

Але найсмішніше в цій історії те, що Президент в Оболонський суд так і не прийшов! Він давав свідчення по скайпу. Гарне почуття гумору, або, може, інстинкт самозбереження спрацював в останній момент? Злі і збезчещені оглядом повногруді журналістки порвали б його ще на вході.

Можна скільки завгодно кепкувати над цією історією, якби не серйозний нюанс — в який раз правоохоронними органами європейської країни були порушені права людини, більш того — гендерного приниження зазнали молоді жінки, як ви розумієте — ні за що, ні про що. Якщо б таке сталося, скажімо, в США, навіть боюся уявити, скільки судів і відставок за собою б потягнуло. А у нас навіть резонанс вийшов якийсь домашній і кволий.

А у нас навіть ніхто не вибачився! Ні, брешу. Вибачилася нардеп Ірина Геращенко, публічно засудила дії охорони Вікторія Сюмар, а чоловіки-чиновники скромно промовчали. Прикро. Воно і зрозуміло — жінки поставили себе на місце зганьблених журналісток, ну а чоловіки, мабуть, тихо позаздрили охороні.

Пора б, до речі, створити чоловічий аналог Фемен. Назвати, наприклад, маскулінність, ну і прикрашати непристойними гаслами волохаті і некрасиві тілеса, а, може, і більш інтимні частини тіла. Адже не тільки в анекдотах існують екземпляри з написами: «Привіт морякам-балтійцям від моряків Севастополя».

А взагалі — за державу образливо. Адже в інших країнах Президенти чого побоюються? Терактів, бунтів, ядерної атаки ... А у нас главу держави можна налякати тривіально голими жіночими грудьми, нехай і з паскудної написом! І все ?! Ех, цицьок боятися — в президенти не ходити!