Появі сорту англійських троянд світ зобов'язаний британському селекціонерові Девіду Остіну. Наприкінці ХХ століття він схрестив давно відомі сорти французьких, дамаських та бурбинських троянд з сучасними сортами чайно-гібридних троянд та троянд флорібунда. В результаті селекції англійські троянди запозичили всі кращі ознаки від своїх попередниць. Від старовинних троянд їм дістався яскравий та насичений аромат, а від сучасних сортів — чудова палітра кольорів, шикарні суцвіття та багаторазове цвітіння протягом сезону.

Англійські троянди широко поширені серед садівників. Свою популярність вони отримали завдяки неповторним ніжним ароматам і прекрасним квіткам. Великі квіти з бархатистими пелюстками, витонченою формою і будовою, повторюють старовинні троянди. Колірна гамма англійських троянд величезна: блідо-рожеві, жовті, помаранчеві, кремові, пурпурні — сорти легко знайдуться на будь-який смак і для будь-якої колірної композиції.

Однією з головних відмінних рис англійських троянд є їхня любов до півтіні. Троянди Остіна не дуже полюбляють прямі сонячні промені, тому як для них звичний клімат — дощовий і прохолодний. Звичайно, якщо сира, похмура погода буде затягуватися, бутони можуть не розкритися. Проте в цілому троянди Остіна відрізняються високою стійкістю до несприятливих умов.

Англійські троянди — садова класика на вашій ділянці

ПЕРЕВАГИ АНГЛІЙСЬКИХ ТРОЯНД

Розмір і форма куща можуть відрізнятися. Серед «англійок» є високі, низькорослі, прямостоячі, а також розлогі, з густими або розрідженими пагонами. Від ґрунту і кліматичних умов залежить, як сорт проявить себе. Якщо кущ відрізняється у вас за формою або розміром, це не обов'язково означає пересортицю. Троянда Остіна таким чином реагує на навколишнє середовище.

Серед переваг англійських троянд варто виділити:

ЯК ВИБРАТИ МІСЦЕ ДЛЯ ПОСАДКИ

Англійські троянди — садова класика на вашій ділянці

Вибирати місце для посадки потрібно в залежності від сорту. Наприклад, невеликі кущі краще висадити на передньому плані садової ділянки або навіть в контейнерах. А ось високорослим трояндам знадобиться простір і швидше за все опора. Не забувайте, що троянди погано переносять щільні посадки і через відсутність хорошої циркуляції повітря — зростає ризик захворювань.

При підборі компаньйонок для «остінок» слід звернути увагу на гармонійність їх поєднання за кольором і фактурою. Англійські пишні троянди чудово виглядають біля хвойних. Ніжності квітнику додасть гипсофила метельчата. Якщо ви любите класику, з англійською трояндою відмінно поєднується ефектна лаванда, тендітні дзвіночки, скромна манжетка. Сучасну ноту та оригінальність ви легко додасте за допомогою блискавки, міскантусу китайського, ковиля, овсянниці сизої та інших.

Добрими партнерами для англійських троянд також стануть:

Англійські троянди — садова класика на вашій ділянці

ЯК САДИТИ І ДОГЛЯДАТИ ЗА АНГЛІЙСЬКИМИ ТРОЯНДАМИ

ПОПУЛЯРНІ СОРТИ АНГЛІЙСЬКИХ ТРОЯНД

Щорічно асортимент троянд Остіна стає все більшим. Однак, є перевірені, випробувані часом сорти англійських троянд, які і зараз дуже популярні. Нижче в таблиці ми наведемо найбільш популярні сорти «остінок»:

Сорт

Забарвлення

Висота куща

Цвітіння

Абрахам Дербі

абрикосово-рожева

120-150

повторне

Вільям Морріс

кремово-рожева

120-150

повторне

Грехам Томас

персиково-жовта

100-110

повторне

Голден Селебрейшн

насичено-жовта

120-150

повторне

Клер Остін

біла

120-150

повторне

Крістофер Марлоу

темно-рожева

80-90

безперервне

Корона Принцеси Маргарет

жовто-помаранчева

150-200

повторне

Англійські троянди — садова класика на вашій ділянці

Як можете помітити попри те, що трояндам Остіна трохи більше півстоліття ці квіти мають право називатися садовою класикою.

Джерело