5eac81f2b14ef.jpg

На пресконференції, яка відбулася 30 квітня, американське космічне агентство NASA заявило, що визначилося з компаніями, які займуться розробкою системи доставлення астронавтів на Місяць. Протягом наступних 10 місяців кожна з них повинна буде довести життєздатність свого рішення, на що виділено майже $1 мільярд.

Трьома компаніями-переможцями стали Blue Origin, що належать генеральному директору Amazon Джеффу Безосу, SpaceX Ілона Маска та Dynetics зі штату Алабама. NASA уклала з ними контракти на участь в місії «Артеміда» по поверненню американців на Місяць. Найкращий з проєктів отримає основне фінансування та буде реалізований до кінця 2024 року. Загальна сума інвестицій на цьому етапі програми склала $967 мільйонів.

«Це три компанії, які на нашу думку мають більші можливості та дозволять нам дістатися до Місяця», сказав керівник NASA Джим Брайденстайн.

Кожна компанія буде протягом десяти місяців працювати разом з інженерами NASA над створенням найбільш ефективної технології доставлення астронавтів на місячну поверхню. У минулому агентство давало контрактникам чіткі вказівки, як і що робити. На цей раз співпраця буде більш колегіальною. При цьому всі три компанії будуть конкурувати одна з одною, і у кожної є власний унікальний підхід.

«Ми вибрали найкращі з галузевих компаній для спільної роботи з NASA. Це завершальна частина головоломки, яка допоможе нам повернутися на Місяць», заявив Дуг Ловерро, адміністратор NASA з розвідки та проведення місії.

Blue Origin, компанія Джеффа Безоса, яка очолює цілу команду з інженерів Draper, Lockheed Martin та Northrop Grumman, отримає $579 мільйонів. Компанія повинна розробити триступеневий спусковий модуль, який доставить на поверхню Місяця двигуни для зворотного старту до Землі.

SpaceX дісталося $135 мільйонів. Компанія Ілона Маска пропонує використовувати для спуску на Місяць універсальне рішення, придатне і для польотів на Марс, і для доставлення вантажів на орбіту — космічний корабель Starship. Перед польотом на Місяць його дозаправить на орбіті Землі інший Starship.

Команда Dynetics отримала $253 мільйони на розробку інноваційного єдиного модуля, здатного як спускатися на поверхню Місяця, так і повертатися на орбіту.

Нинішня місячна програма NASA «Артеміда», названа на честь сестри-близнюка Аполлона і богині Місяця в грецькій міфології, передбачає висадку на Місяці першої жінки вже до 2024 року, що на чотири роки раніше початкового плану. І в першу чергу тут зіграв політичний фактор — висадка повинна збігтися із закінченням передбачуваного другого терміну Дональда Трампа у Білому домі.

Директор NASA Джим Брайденстайн сподівається, що йому вдасться умовити Конгрес збільшити бюджет свого агентства на $3 мільярди у 2021 році, щоб прискорити наступні етапи програми. У 2020 році бюджет склав $22,6 мільярда. З огляду на прагнення Штатів якомога швидше повернутися на Місяць та долетіти до Марса, на додаткове фінансування можна розраховувати.


Нагадаємо, що зовсім недавно президент Трамп підписав указ, яким дозволив американським компаніям комерційне освоєння будь-яких ресурсів в космосі, включаючи Місяць, Марс та інші планети. З цього часу США, як сказано в документі, більше не визнають космічний простір глобальним надбанням. А в освоєнні космосу починається епоха Дикого Заходу.

Джерело