5ea2da3434206.jpg

SpaceX запустила сьому партію орбітальних супутників Starlink для роздачі інтернету по всьому світу. У середу ракета-носій Falcon 9 успішно вивела на навколоземну орбіту 60 супутників, призначених для продовження розгортання глобальної мережі інтернет-системи. Тепер у сузір'ї Starlink 420 супутника і сервіс технічно готовий надавати послуги мобільного інтернету в північній півкулі.

Амбіційний проєкт зі створення сузір'я супутників для роздачі швидкого інтернету став на крок ближче до практичного запуску сервісу. А вчора Ілон Маск розповів у Twitter, що SpaceX почне бета-тестування комунікаційної мережі Starlink приблизно через три місяці, а обмежений доступ до сервісу надасть через пів року.

Закриті випробування напевно будуть проходити серед співробітників SpaceX та Tesla, точно так, як зазвичай Маск проводить всі випробування нового програмного забезпечення для своїх електромобілів.

Якщо план Маска втілиться у життя, Starlink виявиться в кращому становищі, ніж будь-який інший оператор супутникового інтернету. А для жителів важкодоступних районів — на яких Маск, за його словами, і орієнтується насамперед — він може стати єдиним варіантом зв'язку.

Для приймання супутникового сигналу будуть розгорнуті невеликі наземні антени, які, в описі Маска, виглядають «як НЛО на паличці». З повідомлень SpaceX не до кінця ясно, яка роль цих антен в створюваній системі. Ймовірно, це приймальні клієнтські кінцеві пристрої.

Головне, що система буде простою в експлуатації та забезпечать гігабітну швидкість зв'язку з затримкою лише від 25 до 35 мс, а згодом і менше ніж 10 мс. Це цілком достатньо не тільки для якісних відеодзвінків, а й навіть для проведення професійних турнірів з кіберспорту.

У перспективі компанія SpaceX планує розгорнути орбітальне угруповання з 12 тисяч космічних апаратів даного типу, а надалі — з 30 тисяч, для створення повномасштабної мережі, яка дозволить забезпечити жителів Землі широкосмуговим доступом в інтернет в будь-якому куточку планети. Загальна сума інвестицій для реалізації проєкту оцінюється в $ 10 млрд.

Джерело