5e9992a3db659.jpg

Американська компанія Nuro стала першою, яка домоглася скасування двох нормативних обмежень, які суттєво ускладнювали життя розробникам робомобілів. Мова йде про стару, але все ще актуальну вимогу обов'язково ставити бічні дзеркала заднього виду. Крім того, такі машини повинні мати лобове скло і не показувати водієві інформацію з камер заднього огляду при русі вперед.

Необхідність в лобовому склі продиктована турботою про пасажирів робомобілів. Це зроблено, щоб вони не страждали від пилу та вітру і могли знаходитися всередині без шоломів. Дзеркала заднього виду — це турбота про водія, і те ж саме стосується задніх камер. Людина за кермом повинна сама вибирати, звідки брати інформацію, його не можна перевантажувати даними. Але ж мова йде про робомобіль, де водія немає за визначенням.

Навіщо робомобілю дзеркала заднього виду?

Як показала практика, бюрократія виявилася не готова оперативно підлаштуватися під зміни індустрії. І сертифікація безпілотників для доріг загального користування проводиться за загальними правилами для машин з водієм. Це не просто парадокс або розбіжність, а небезпечне гальмо. У компанії Nuro наводять такий аргумент — коли вони позбулися бічних дзеркал, то зробили зовнішню поверхню безпілотника повністю округлої та гладкою. Тобто в ній не залишилося потенційно небезпечних для пішоходів виступів.

Навіщо робомобілю дзеркала заднього виду?

Більш того, відмова від жорсткого лобового скла для вантажної версії безпілотника дозволила додати йому амортизаційний механізм. Замість скла у нього м'який пластиковий обтічник, який провалюється всередину при ударі, гасячи руйнівну енергію. Що стосується засобів навігації, то у вежі на даху стоять лідар, радар та комплект камер з оглядом в 360 градусів, яким ніякі дзеркала не потрібні. Галузь автономних машин відчайдушно потребує реформ законодавства і будемо сподіватися, вони не забаряться з'явитися.


Нагадаємо, що зовсім недавно Jaguar Land Rover представив «міський транспорт майбутнього». Новий концепт-кар, який більше схожий на вагончики, що курсують між різними корпусами аеропортів, став частиною більш масштабного проєкту Destination Zero — автономної електричної транспортної системи майбутнього. А компанія Gordon Murray Design розробила дивовижний сітікар Motiv, який може бути використаний для перевезення пасажирів або доставлення товарів кур'єрськими службами.

Джерело