5e919ecfb758d.jpg

Міжнародна група вчених прийшла до висновку, що масове вимирання видів пов'язане зі змінами клімату відбуваються набагато швидше, ніж передбачалося раніше. І якщо не вжити масштабних та активних дій, колапс океанських екосистем настане вже у нинішньому десятилітті, а до 2040-го року охопить і жителів суші.

Алекс Пігот з Центру досліджень біорізноманіття та навколишнього середовища Університетського коледжу Лондона та його колеги розділили поверхню Землі на ділянки розмірами 100×100 кілометрів і для кожної зібрали дані про зміни клімату між 1850 та 2005 роками, а також дані про тварин та рослини на цих ділянках. В загальній складності на карту були нанесені ареали проживання більш ніж 30 000 видів птахів, ссавців, рептилій, земноводних, риб і інших тварин та рослин. Потім до цього додали щорічні прогнози щодо подальших кліматичних змін до 2100 року.

У кожного виду існує певний температурний діапазон, при виході з якого його існування як цілого виявляється під загрозою. Коли потепління в тому чи іншому квадраті отриманої моделі перевищувало комфортне, вид втрачав його із загальної площі свого ареалу. Простеживши за очікуваними змінами, вчені виявили, що таке скорочення розвивається дуже швидко, як лавина, і до загибелі підходять безліч видів одночасно.

«Це не поступове скочування по схилу, а серія різких обривів, які „розверзаються“ в певний час в певному місці», стверджує Пігот.

Якщо глобальне потепління продовжуватиметься за нинішнім, досить небезпечним сценарієм, і до 2100 року температура підвищиться на 4°C від доіндустріального рівня, то не менше 15% світових екосистем втратять понад 20% складових їх видів та загинуть. Першими така катастрофа може охопити екосистеми Світового океану, які страждають не тільки від потепління, а й від закислення води та зниження вмісту в ній кисню.

У морях колапс може статися ще до кінця нинішнього десятиліття, до 2040-го катастрофа чекає ключові екосистеми суші в Амазонії, Індії, Центральній Африці та Північній Австралії, а до 2050-го пошириться на більш помірні широти. Однак якщо вимоги Паризької угоди по клімату все ж будуть виконуватися і потепління утримається в межах 2°C, колапс чекає лише 2% екосистем. Дослідження опубліковано в журналі Nature.

Нагадаємо, що зовсім недавно опубліковані нові кліматичні моделі, згідно з якими клімат виявився набагато чутливішим до накопичення парникових газів. Згідно з п'ятьма з них, подвоєння концентрації CO2 призведе до зростання температур на 5°C, що приблизно на третину вище попередніх прогнозів. Наслідки будуть катастрофічним — вимре більшість біологічних видів, а людська цивілізація буде боротися за своє виживання.

Джерело