5e8f0b3ca342b.jpg

В рамках програми підтримки інноваційних проєктів NIAC, експерти NASA щорічно відбирають самі передові та іноді навіть дуже фантастичні ідеї, фінансуючи їх подальше опрацювання. Однією з найбільш незвичайних в цьому році виявилася концепція радіотелескопу в кратері на зворотному боці Місяця.

Днями було оприлюднено список з 23 проєктів, автори яких отримали в загальній сумі сім мільйонів доларів на наступні етапи. Одним з претендентів на отримання фінансування став проєкт Саптарші Бандіопадхая — Lunar Crater Radio Telescope (LCRT). LCRT — це гігантський радіотелескоп діаметром один кілометр створений з місячного кратера.

Реалізувати проєкт планується без участі людини. За задумом Бандіопадхая, після вибору кратера, відповідного по розташуванню, розмірам та геометрії, до нього відправиться роботизована місія. Роботи-місяцеходи натягнутий тонкі проводи радіоантен в кратері, радіус якого міг би досягати трьох-п'яти кілометрів. У центрі буде встановлено підвісний приймач. Весь процес має бути автоматизованим і не вимагати участі людей-операторів.

NASA планує зробити гігантський радіотелескоп з місячного кратера

LCRT зможе вести спостереження на хвилях, недоступних з Землі, де такій роботі заважають не тільки атмосферні та навколоземні комунікації, а й сама іоносфера, що відбиває довгі радіохвилі. Якщо плани NASA стануть реальністю, місячний радіотелескоп виявиться найбільшою антеною із заповненою апертурою в Сонячній системі. LCRT буде вести спостереження ранньому Всесвіті на радіохвилях довжиною 10-50 метрів (6-30 МГц), що не охоплені наявними телескопами.

Варто зазначити, що робота за програмою NIAC розділяється на три фази, і перехід до кожного наступного кроку супроводжується новим етапом відбору. Проєкт LCRT поки потрапив в першу фазу, по якій отримав фінансування в розмірі $125 тисяч і термін в дев'ять місяців на оцінку можливості бути реалізованим, а також уточнення технічних деталей, складності та вартості місії

Нагадаємо, що на початку цього тижня президент США Дональд Трамп підписав указ, яким дозволив американським компаніям комерційне освоєння будь-яких ресурсів в космосі, включаючи Місяць, Марс та інші планети. А на минулому тижні NASA розповіло подробиці про дослідження Місяця в рамках програми «Артеміда» — висадка людей на Місяць планується вже у 2024 році.

Джерело