5e8deeef4437a.jpg

Президент США Дональд Трамп підписав указ, яким дозволив американським компаніям комерційне освоєння будь-яких ресурсів в космосі, включаючи Місяць, Марс та інші планети. З цього часу США, як сказано в документі, більше не визнають космічний простір глобальним надбанням. А в освоєнні космосу починається епоха Дикого Заходу.

Зараз видобуток корисних копалин на Місяці обмежений Договором про космос, або Договір про принципи діяльності держав з дослідження і використання космічного простору, включаючи Місяць та інші небесні тіла. Це міжурядовий документ, підписаний в 1967 році, основні положення якого зводяться до заборони розміщення ядерної зброї або будь-якого іншого зброї масового знищення на орбіті Землі, Місяці або іншому космічному тілі. Документ обмежує використання Місяця та інших небесних тіл тільки мирними цілями та забороняє висувати претензію до володіння космічним тілом або його частиною.

Але США прагнуть якомога швидше та надовго повернутися на Місяць, відправити людей на Марс, а також планують довгострокові дослідження інших небесних тіл. Реалізація цих проєктів вимагає партнерства з комерційними компаніями, в тому числі в частині видобутку та використання космічних ресурсів в інтересах цих місій.

Однак, як сказано в указі, «невизначеність щодо права на видобуток та використання космічних ресурсів, включаючи права на комерційне використання місячних ресурсів», не давало можливості приватним компаніям брати участь у новій місячній програмі США. Природно, Трампа це не влаштовує. Тому він вирішив поширити дію американського законодавства на ще й космічний простір.

«Американці повинні мати право займатися комерційною розвідкою, видобутком та використанням ресурсів в космічному просторі відповідно до чинного законодавства. Космічний простір є юридично та фізично унікальною областю людської діяльності, і Сполучені Штати не розглядають його як глобальне надбання. Таким чином, політика Сполучених Штатів повинна полягати в тому, щоб стимулювати міжнародну підтримку видобування та використання ресурсів в космосі з боку державних та приватних дійових осіб», — сказано в документі.

У підписаному Трампом указі підкреслюється, що Угода про діяльність держав на Місяці та інших небесних тілах, яка укладена в рамках ООН 18 грудня 1979 року, не встановила чітких правових рамок щодо використання космічних ресурсів. США не підписали та не ратифікували Угоду про Місяць, а тому вільні від будь-яких зобов'язань. «Фактично, тільки 18 країн ратифікували Угоду про Місяць, включаючи тільки 17 з 95 держав-членів Комітету ООН з використання космічного простору в мирних цілях».

Зокрема, США не визнають Угоду про діяльність держав на Місяці та інших небесних тілах, відзначається в указі. «У зв'язку з цим держсекретареві слід протидіяти будь-яким спробам з боку будь-якої держави або міжнародної організації трактувати Угоду про Місяць як таку, що відбиває або яким-небудь іншим чином виражає звичайне міжнародне право», — йдеться в указі.

Рішення Дональда Трампа прямо суперечить резолюції Генасамблеї ООН, прийняттям якої було затверджено Угоду про діяльність держав на Місяці та інших небесних тілах. У неї сказано, що супутник вважається надбанням всього людства і його використання здійснюється в інтересах усіх країн світу. «Космічний простір, включаючи Місяць та інші небесні тіла, не підлягає національному присвоєнню ані шляхом проголошення на них суверенітету, ані шляхом використання або окупації, ані будь-якими іншими засобами», - підкреслюється в угоді.

Освоєння ж Місяця американцями почнеться вже в найближчі 4 роки. На минулому тижні космічне агентство NASA розповіло подробиці про дослідження Місяця в рамках програми «Артеміда» — висадка людей на Місяць планується вже у 2024 році. Опубліковано перший детальний план того, як буде виглядати присутність астронавтів на супутнику Землі.

Але не тільки США претендують на Місяць. Майже з десяток країн відправляють свої апарати до земного супутника. Так що з упевненістю можна сказати — «Місячні перегони 2.0» йдуть вже давно. Трамп лише це узаконив.

Джерело