5e34336a0bcd2.jpg

Ідеальна квартальна звітність з бадьорим прогнозом на 2020 рік, дозволила акціям Tesla продовжити ралі, а Ілону Маску наблизити перспективу першої виплати в рамках свого колосального пакета компенсацій на суму майже $50 млрд.

Всі свіжі новини на нашому Telegram-каналі. Приєднуйся!

Виробник електрокарів Tesla опублікував квартальну звітність за останні місяці 2019 року та чудовий прогноз на 2020-й. Акції компанії подорожчали відразу на 13% — до $650 за штуку — а її засновник та керівник Ілон Маск, який володіє приблизно 20% акцій, став за годину багатшими на $2,3 млрд, підрахувало агентство Bloomberg.

Така оцінка підняла капіталізацію Tesla вище $100 млрд — це, наприклад, більше ніж у Volkswagen. Крім іншого це означає, що Маск отримає доступ до першого траншу зі свого колосального пакета компенсацій. За угодою, укладеною у 2018 році, в Tesla він працює безкоштовно, а всі виплати прив'язані до конкретних результатів. Якщо Tesla стабільно коштує понад $100 млрд, Ілон отримує опціон на $346 млн.

Виробничі результати Tesla оголосила раніше, а серед фінансових, самим актуальним ринок визнав позитивний грошовий потік при збереженні витрат на колишньому рівні — близько $1 млрд, до того ж, весь рік компанія ударними темпами будувала новий завод в Шанхаї та заклала ще одну фабрику в Берліні.

У розділі прогнозів було підтверджено, що темп виробництва на китайській Gigafactory буде рости — в минулому році там збирали по 1000 седанів Model 3 в тиждень. А всього ж, за підсумками року, Tesla сподівається продати 500 000 електромобілів.

Другий найважливіший позитивний момент — випереджальний старт виробництва компактного кросовера Model Y. Його почнуть продавати вже в нинішньому кварталі — і це перший випадок в історії Tesla, коли терміни виробництва нової моделі переглянуті в кращий бік.

Tesla Model Y

Tesla Model Y

У нинішньому році Tesla також починає випуск електричних тягачів Semi. Як вказує Business Insider, тут поки мінімум деталей: неясно де збиратимуть автомобіль, в яких обсягах, а також скільки у Tesla попередніх замовлень на Semi.

Tesla Semi

Tesla Semi

Ще одну дуже важливу заяву Маска опублікувало CNBC. Глава компанії заявив, що позики Tesla більше не потрібні, а головний напрямок роботи на найближчу перспективу — зниження вартості батарей та організація власного виробництва. Зараз все акумулятори для автомобілів Tesla збирає партнер — японська Panasonic.

Крім цього, у свіжому звіті McKinsey зазначено, що здешевлення акумуляторів — головний драйвер зростання для нинішнього ринку електромобілів. І Маск явно хоче взяти цей важіль у свої руки.

Хоча Tesla зараз привертає найбільше уваги, 2020 рік обіцяє стати проривним для всіх проектів невгамовного Маска: анонсований запуск першої черги супутникової мережі Starlink, запуск на орбіту корабля Starship, початок пілотованих польотів корабля Crew Dragon, перехід на батареї власного виробництва для Tesla та перші експерименти з імплантації нейроінтерфейсу Neuralink людям.

Джерело