5def719aa8459.jpg

Конкуренція в області електричного транспорту загострюється: за сукупними продажами електромобілів, Tesla вперше перевершила китайську компанію BYD, навіть якщо врахувати китайські гібриди.

Всі свіжі новини на нашому Telegram-каналі. Приєднуйся!

Кілька років тому мало хто вірив, що Tesla зможе випускати електромобілі у скільки-небудь значних обсягах, проте компанія зуміла зробити це з трьома лінійками моделей — Model S, Model 3 та Model X.

Весь цей час Tesla безпосередньо змагалася за кількістю продажів з BYD, найбільшим виробником електромобілів в Китаї. Свого часу Маск навіть встиг невтішно відгукнутися про продукцію конкурентів: коли Уоррен Баффет інвестував в BYD, Ілона Маска запитали, що він думає про електромобілі цієї компанії, він тільки розсміявся у відповідь.

Втім, це не завадило BYD випускати продукцію в величезних масштабах, поки Tesla ледве справлялася зі своїм «виробничо-логістичним пеклом». І ось, після появи даних за останній квартал 2019 року, Tesla нарешті обійшла BYD. За неофіційними підрахунками, з першого кварталу 2014-го по жовтень 2019-го, Tesla поставила 807 954 електромобілі, а BYD лише 787 150 одиниць.

Також важливо підкреслити, що BYD, на відміну від Tesla, випускає не тільки легкові електрокари, але також гібридні автомобілі, автобуси та вантажівки. При цьому аналітики відзначають, що за останні п'ять років продаж гібридів BYD впали у порівнянні з повністю електричними моделями.

До цього часу конкуренція між BYD та Tesla залишалася досить абстрактною, проте з відкриттям третього автозаводу Tesla в Китаї — Gigafactory 3 — компанія Ілона Маска почне експансію і на місцевий ринок, і тоді боротьба прийме значно гостріший характер.

Нагадаємо, що недавня презентація нового електропікапа Tesla Cybertruck, викликала фурор на ринку. І хоча постачання почнеться тільки з 2021-го року, попередні замовлення на електричний пікап склали, за словами Маска, вже 250 тисяч. Новий Cybertruck навіть замовила поліція Дубая, а мер мексиканського міста Сьюдад-Вальєс хоче оснастити ними не тільки місцеву поліцію, але й комунальні служби міста.

Джерело