5de0213e94b53.jpg

Зміна клімату несе величезну небезпеку для цивілізації. Підйом температури всього на один градус привів до швидкого танення льодовиків та вічної мерзлоти, уповільнення течій та проблем в лісових екосистемах. Кожна з цих подій може спровокувати «ефект доміно» з непередбачуваними наслідками.

Всі свіжі новини на нашому Telegram-каналі. Приєднуйся!

По мірі того, як планета нагрівається через викиди парникових газів, підвищується ризик проходження кліматичних точок неповернення — переломних моментів, кожен з яких може привести до кліматичного апокаліпсиса. До цього часу вважалося, що більшість з них будуть пройдені лише після зростання температур на 5°C. Однак ситуація може виявитися набагато гірше.

Багато точок неповернення розташовані «на термометрі» між потеплінням в 1°C т 2°C. А глобальні температури на планеті вже на 1°C вище доіндустріального періоду та продовжують збільшуватися. І вчені попереджають, що один переломний момент, такий як звільнення метану через танення вічної мерзлоти, може спричинити цілий каскад незворотних наслідків.

«Можливо, ми вже переступили поріг взаємопов'язаних переломних подій. Версія така, що школярі, які протестують проти змін клімату, мають рацію: ми вже спостерігаємо потенційно незворотні зміни в кліматичній системі. Як вчений, я просто зобов'язаний розповісти правду. Я не хочу бути панікером, а хочу розглядати проблему зміни клімату як проблему управління ризиками. Я вважаю це здоровим глуздом», — заявив Тімоті Лентон з Університету Ексетера, провідний автор дослідження.

Нова стаття Тімоті Лентона та його колег, опублікована в журналі Nature, безпосередньо пов'язана з доповіддю ООН від 26 листопада, в який йдеться про катастрофічний стан справ та можливе підвищення температури планети на 3,2°C.

І за даними дослідників, дев'ять точок неповернення вже пройдено. Вони включають:

The Guardian: дев'ять точок неповернення на шляху до кліматичної катастрофи, які вже пройдені

  1. Скорочення площі морського льоду в Арктиці
  2. Танення Гренландського льодовикового щита
  3. Часті пожежі та навали шкідників в північних лісах
  4. Танення Багаторічної мерзлоти
  5. Уповільнення Гольфстріму
  6. Знищення 17% лісів Амазонії починаючи з 1970 року
  7. Танення Західно-Антарктичного крижаного щита
  8. Танення великих льодовиків Східної Антарктиди
  9. Масова загибель коралових рифів

Майже всі ці події тим чи іншим чином пов'язані з глобальним потеплінням — і можуть додатково підсилити його. Наприклад, танення Багаторічної мерзлоти виділяє в атмосферу потужний парниковий газ метан, зникнення морських та наземних льодовиків підсилює нагрів океану та суші, а проблеми в тропічних та помірних лісах можуть перетворити їх зі сховищ атмосферного вуглецю в його джерела.

За словами вчених, можливість уникнути найгіршого все ще зберігається — однак для цього потрібні швидкі та ефективні заходи зі скорочення викидів, прийняті на міжнародному рівні, а не порожні обіцянки політиків. А вчені-кліматологи навіть закликали ввести надзвичайний кліматичний стан.

Джерело