5dd41e5f6731b.jpg

Незалежно від дій людства, через десять років на Землі буде набагато спекотніше, а частота та руйнівність стихійних лих виросте. Єдине, що нам залишається — адаптуватися та діяти, щоб уникнути ще більш серйозних катастроф.

Говорячи про глобальне потепління, люди зазвичай уявляють собі віддалене майбутнє. Однак наслідки кліматичної кризи вже відчуваються по всій планеті. Вчені-кліматологи навіть закликали ввести надзвичайний кліматичний стан. А в найближчі десять років ситуація ускладниться ще серйозніше.

За оцінками вчених, навіть якщо людство повністю припинить викиди парникових газів — що абсолютно неймовірно — Земля продовжить нагріватися. При найгіршому розвитку подій, зростання температур до 2030 року складе 1,5°C. Полярні та гірські льодовики пройдуть точку неповернення, що кінець кінцем призведе до їх повного зникнення.

Гренландський крижаний щит вже наближається до цього стану — втрати в теплий період настільки великі, що їх уже не може компенсувати накопичення льоду взимку.

Повені та шторми

Танення льодів призведе до зростання рівня моря — в середньому на 10-20 см до 2030 року. Найсильніше це торкнеться міст та країн, розташованих на узбережжі та невеликих островах. Уже сьогодні прибережні міста страждають від регулярних повеней. Наприклад, прямо зараз Венеція переживає найбільшу за півстоліття повінь.

По міру нагрівання океанів в них буде зароджуватися все більше штормів. Вчені передбачають, що в найближчі 10 років урагани стануть частішими та потужнішими. Швидкість їх руху сповільниться — а значить, у них буде більше часу на руйнування.

Пожежі та дефіцит води

Інші погодні катаклізми теж будуть відбуватися частіше. Наприклад, через спеку та засуху стане набагато більше лісових пожеж. Уже сьогодні на заході США щорічно згорає у два рази більше лісу, ніж в 1980-х. У Каліфорнії ця цифра збільшилася в п'ять разів. Пожежі торкнуться навіть Арктики, яка нагрівається у два рази швидше решти світу.

Через засухи багато міст можуть позбутися питної води. Південноафриканський Кейптаун був близький до цього на початку 2018 року, а через 10 років зі схожою проблемою зіткнуться міста по всьому світу. Австралія переживає дефіцит води вже другий рік поспіль.

Без морів

Глобальне потепління також сильно вдарить по морським екосистемам. Так, до 2030 року, в критичному становищі опиняться 60% коралових рифів — природних екосистем, в яких мешкає 25% всієї морської флори та фауни. Однак Світовий океан не тільки нагрівається — через зміни клімату він також стане більш кислим та менш насиченим киснем.

Через 10 років цими процесами будуть порушені 55% морів, що призведе до серйозних проблем для морських мешканців та людей, залежних від рибальства та аквакультури.

Злидні та загибель

За оцінкою ВООЗ, до 2030 року кліматичні зміни приведуть до загибелі 241 000 чоловік. Крім того, потепління посилить соціальну нерівність та призведе ще 100 млн чоловік до стану крайньої убогості. Сильніше за інших постраждають мешканці сільських громад в країнах, що розвиваються, які навряд чи зможуть впоратися з падінням врожайності в результаті почастішання посух та хвиль спеки.

Людство навряд чи зможе вплинути на те, яким стане світ через 10 років. Однак у нас ще є можливість уникнути найгірших наслідків змін клімату. Для цього, до 2030 року, необхідно на 45% скоротити рівень викидів парникових газів — за рахунок відмови від викопного палива, переходу на електричний транспорт та нових підходів до ведення сільського господарства.

Крім того, буде потрібен розвиток технологій уловлювання вуглецю з атмосфери. Щоб запобігти кліматичній катастрофі, потрібно зробити дуже багато, а часу майже не залишається. Проте, відмова від боротьби обійдеться людству ще дорожче.

Джерело