5dcd7d4f77295.jpg

Лікування хвороб мозку та відновлення після інсульту — лише перша глава історії нейроінтерфейсу, впевнений Ілон Маск. Neuralink потрібно поквапитися — треба створити нейроінтерфейс для взаємодії з комп'ютерами до появи всесильного машинного інтелекту. Тільки так людство зможе скористатися новими суперздібностями.

Засновник Tesla, SpaceX та Neuralink Ілон Маск дискутував з професором MIT Лексом Фрідманом, і в цьому подкасті Ілон постає зовсім іншим, ніж у своєму Twitter або публічних виступах: спокійним, розсудливим та навіть беземоційним. У другій частині бесіди Фрідман пригадав, що один з коментаторів назвав розмову «першої бесідою двох андроїдів без людського нагляду». Головною темою цьогорічного півгодинного діалогу стало майбутнє штучного інтелекту, людства та роль в цьому нейроінтерфейсу Neuralink.

Щоб випередити людину, штучному інтелекту знадобиться самосвідомість, впевнений Маск. Це серйозний бар'єр, але він переборний. «Якщо ви певним чином ушкоджуєте мозок, ви шкодите й своїй свідомості, так що, на мій погляд, свідомість — фізичний феномен... і цифровий мозок цілком може симулювати те, що ми вважаємо свідомістю так добре, що ви не відчуєте різниці». І з часом, штучний інтелект пройде будь-який «тест Тюрінга», будучи швидше та розумніше людини.

Як бути зі штучним інтелектом: обмежити, втекти, співпрацювати?

Зважаючи на цій прогноз, Фрідман запропонував Маску подумати, як можна приборкати такий штучний інтелект. Він дав три варіанти на вибір. Перший: вимагати створення виключно безпечних алгоритмів та шукати якесь рішення в області коду або політики. Другий: швидше стати міжпланетним видом, заснувавши колонію на Марсі. Третій: злитися зі штучним інтелектом та осідлати хвилю цих стрімких змін.

Ілон, відомий своїми побоюваннями щодо штучного інтелекту, зосередився на першому. Він упевнений, що безпекою алгоритмів має займатися окреме урядове агентство — подібне FDA, яке ліцензує ліки та прибирає з полиць магазинів небезпечну їжу, або FAA для авіації. «Це логічний шлях, коли мова йде про можливу небезпеку для суспільства... Проблема в тому, що уряд діє повільно, як правило, лише тоді, коли щось жахливе вже відбулося та у відповідь на суспільний резонанс». Ілон нагадав про автомобільні ремені безпеки, які, попри очевидну користь, стали обов'язковим елементом машини через пару десятків років після винаходу: «Думаю, через це загинули сотні тисяч людей».

Далі Маск та Фрідман перейшли до обговорення можливостей нейроінтерфейсу Neuralink. Ілон впевнений, що тільки так — безпосередньо проникнувши в мозок — ми зможемо добре зрозуміти його пристрій і то, як він працює.

Нинішні методи, включаючи фМРТ, Маск порівняв з тим, як якщо б ми намагалися зрозуміти, що відбувається в цеху заводу, приклавши стетоскоп зовні до його стіні. Наші знання про роботу мозку надзвичайно обмежені. Нейроінтерфейс — це як знайти двері та увійти до будівлі. «Ви можете порушувати конкретні нейрони та стежити за тим, що змінюється, як мозок на це реагує», — підкреслив Ілон. І такі досліди дуже важливо проводити на людях, тому що тільки людина може розповісти про свої відчуття. Neuralink планує вживити перші нейроінтерфейси людям вже в наступному році.

В очікуванні сингулярності

Фрідман запропонував поміркувати про віддалені перспективи: коли ми зрозуміємо, як мозок працює, де буде знайдена точка дотику з розумними машинами, яким буде протокол цієї взаємодії та вигоди від його використання?

Ілон впевнений, що підлаштовуватися будуть машини — вони набагато пластичніше та легше модифікуються. І Маск підкреслив, що людство зобов'язане скористатися цим шансом: «Важливо, щоб Neuralink розв'язав цю проблему [інтерфейсу] раніше, тому що речі стануть надзвичайно невизначеними в момент, коли у нас з'явиться цифровий суперінтелект і ми пройдемо сингулярність».

А за допомогою нейроінтерфейсу людина може отримати доступ до всієї потужності штучного інтелекту та знайти ці надздібності сама, вважає Ілон: «Ви не можете бути розумніше суперкомп'ютера, а раз не можеш перемогти — приєднайся... Переважна частина нашої розумності стане цифровою... Це та ж різниця, як зараз між корою головного мозку та периферійною нервовою системою, у якій немає ні свідомості, ні розуміння того, якого біса творить мозок... Вона просто втомлюється, голодує, сердиться та наказує мозку з цим впоратися». Значна частина зусиль людини спрямована на секс, а це досить «жалюгідне дійство», вказав Маск.

Так що лікування багатьох хвороб мозку, наприклад, аутизму та шизофренії, а також відновлення після травм спинного мозку, які зараз можуть привести до паралічу — це лише перший етап для Neuralink. Але саме виживання людства після появи сильного штучного інтелекту Ілон називає головним благом, яке принесе Neuralink. Не факт, що компанія створить досить просунутий інтерфейс для такого зв'язку, але «шанс на це ненульовий».

Він підкреслив, що зараз не знає, чи буде сингулярність — точка швидких та необоротних технологічних змін — добром чи злом для людства. Але впевнений, що це буде початком епохи нестабільності, і нейроінтерфейс — можливість взяти ситуацію під контроль та використати на свою користь.

Джерело