5dc69c0eb8e0e.jpg

Starship буде не тільки найсучаснішою та місткою, але й самою економічною ракетою для суборбітальних пілотованих польотів, стверджує глава SpaceX. І при цьому він зможе доставляти людей і вантажі на Місяць та Марс.

Глава SpaceX Ілон Маск виступив на щорічній вечірці ВПС США в Лос-Анджелесі, де здивував присутніх оцінкою перспектив багаторазового космічного корабля Starship, який коли-небудь доставить перших колоністів на Місяць та Марс, а на Землі буде використовуватися як універсальний транспорт.

У SpaceX намір використовувати Starship як транспортний засіб для перевезення вантажів та пасажирів по всій Землі, який буде долітати в будь-яку точку світу менш ніж за годину. Планується, що корабель буде вміщати до тисячі чоловік і, як стверджує президент компанії SpaceX Гвінн Шотвелл, вартість квитка буде «трохи вище, ніж в економ-класі, але дешевше, ніж в бізнес-класі літака».

У розмові з генерал-лейтенантом Джоном Томпсоном Ілон Маск оцінив витрати на паливо при запуску Starship у $900 тисяч. Загальні ж операційні витрати, за словами глави SpaceX, не повинні перевищити $2-х мільйонів, що набагато менше, ніж витрати на запуск «навіть найменшої сучасної ракети». При цьому на борт, за розрахунками, вона буде брати до 150 тонн вантажів або 1000 пасажирів.

Крім цього, глава SpaceX поміркував про нерозумність сучасної одноразової космічної індустрії, коли ракети приходять в непридатність після першого польоту. Він порівняв це з авіакомпанією, яка утилізує пасажирський літак після закінчення рейсу.

Starship з самого спочатку проектувався з розрахунком на велику вантажопідйомність. Після закінчення розробки більш потужного стартового двигуна та технологій дозаправлення у космосі, цей космічний корабель зможе доставляти вантажі на Місячну орбіту та на Марс. У SpaceX сподіваються, що Starship, в кінцевому підсумку, замінить інші створені компанією кораблі, такі як Falcon 9 та Falcon Heavy.


Маск також хоче скоротити кількість вуглецю, що викидається в повітря при кожному польоті. Досягнення цієї мети необхідно для компанії не стільки заради захисту навколишнього середовища, скільки для того, щоб забезпечити космічним кораблям можливість поповнювати запаси палива не тільки на Землі. Без технології уловлювання вуглецю, місто на Марсі не побудувати.

Джерело