5dc18f01996e4.jpg

Рівень моря буде продовжувати зростати в усьому світі ще довго після того, як будуть виконані поточні зобов'язання по викидах вуглецю, прийняті в рамках Паризької кліматичної угоди та стабілізується температура на планеті. Про це йдеться в новому дослідженні.

Дослідження покликане визначити залежність підняття рівня Світового океану від викидів вуглецю і було проведене вченими з Climate Analytics та Потсдамського інституту вивчення кліматичних змін. Отримані результати були опубліковані в журналі PNAS Національної академії наук США.

Паризька кліматична угода, яка була прийнята в грудні 2015 року та набула чинності у 2016-му, закликає утримати зростання глобальної середньої температури хоча б на 2°C до кінця століття в порівнянні з доіндустріальним періодом, а найкраще обмежити її зростання до 1,5°C.

В результаті проведеної роботи вчені прийшли до висновку, що викиди вуглецю, випущені протягом першого 15-річного періоду дії угоди, приведуть до підвищення рівня Світового океану приблизно на 20 сантиметрів до 2300 року. Оцінки не враховують потенційний вплив й без того незворотного танення антарктичного крижаного покриву.

«Навіть якщо б ми досягли початкових цілей Паризької угоди, все одно глобальне потепління дуже сильно відіб'ється на рівні моря», — сказав Пітер Кларк, учений-кліматолог з Орегону та співавтор дослідження. «Коли ми викидаємо вуглець в атмосферу, підвищення температури відбувається практично миттєво. Але для підвищення рівня моря потрібно набагато більше часу. Якщо ви виймете кубик льоду з морозилки та покладете його на стіл, потрібен деякий час, щоб він розтанув. Чим більше кубик льоду, тим довше він тане».

Підняття рівня Світового океану, пов'язане з викидами в період дії Паризької угоди, становить близько 20% від загального підвищення рівня моря на один метр, очікуваного до 2300 року, йдеться в дослідженні. Більш того, підвищення рівня моря на один метр пов'язано з викидами, що відносяться ще до 1750 року.

Льодовики та крижані щити є основними причинами підвищення рівня моря, але кожен з них реагує на зміну клімату по-різному — від десятиліть до тисячоліть. І скільки б це не зайняло часу, підвищення рівня моря становить серйозну загрозу для прибережних екосистем та для сотень мільйонів людей у всьому світі, які живуть та працюють на узбережжі.

Дослідження: рівень моря продовжить рости, навіть якщо виконати умови Паризької угоди


«Значна частина вуглекислого газу, який ми викинули в атмосферу, залишиться там на тисячоліття», — підкреслив Кларк. «Таким чином, наші викиди вуглецю в цьому столітті не тільки призводять нашу планету до більш теплого клімату, а й до більш високого рівня моря, який також буде зберігатися протягом тисячоліть».

Дослідники також виявили, що близько половини 20-сантиметрового підйому рівня моря можна віднести до п'яти найбільших у світі забруднювачів: США, Китай, Індія, Росія та Європейський союз. А видання The Guardian нещодавно навіть назвало 20 компаній, які відповідальні за 35% світових викидів вуглекислого газу.

Нагадаємо, що зовсім недавно, десять дослідних організацій, включаючи Національний центр океанографії США, розробили моделі поведінки хвиль в різних кліматичних сценаріях та вказали на небезпеку руйнування берегової лінії через кліматичні зміни. Хвилі будуть все вище, і потрібно вже зараз планувати масову міграцію вглиб материків.

Джерело