5db80163f11eb.jpg

У серії коротких інтерв'ю з представниками аерокосмічної індустрії на Міжнародному конгресі астронавтики, президент SpaceX Гвінн Шотвелл поділилася інформацією про графік майбутніх польотів Starship.

Корабель Starship, над яким зараз працюють паралельно у двох цехах, в Південному Техасі та у Флориді, прийде на зміну і Falcon 9, і Falcon Heavy. Ця сталева куля висотою 100 метрів призначена для колонізації Сонячної системи та доставлення вантажів по всій Землі.

«Ми дуже хочемо підняти Starship на орбіту протягом року, — заявила Шотвелл. — Ми безумовно хочемо посадити його на Місяць раніше 2022 року. Ми хочемо [...] залишити там вантаж, щоб у хлопців, які врешті-решт висадяться на Місяці у 2024, були ресурси. Якщо все буде добре, це наш бажаний графік».

Графік у SpaceX, як завжди, амбіційний. Як неодноразово підкреслювала сама Шотвелл, це побажання, а як воно обернеться — невідомо. В космічній індустрії, як і в ІТ, керівництво не рідко ставить агресивні терміни, щоб змусити інженерів викластися по повній. Глава SpaceX Ілон Маск часто вдавався до такої тактики, а Шотвелл посилалася на його задуми в інтерв'ю.

Гвінн Шотвелл (Gwynne Shotwell)

Гвінн Шотвелл (Gwynne Shotwell)

«Ілон ставить ці неймовірно зухвалі плани, і люди кажуть: „В вас не вийде, ви ні за що не дійдете до орбіти, ви нізащо не піднімете на орбіту справжню ракету [...], ви ні за що не запустите на орбіту [Falcon] Heavy, ви нізащо не пристикуєтесь до станції Dragon, ви нізащо не повернете Dragon на землю, ви нізащо не посадите ракету, — сказала Шотвелл. — Так що, відверто кажучи, я люблю, коли люди говорять, що ми чогось не зможемо, тому що це мотивує 6500 моїх фантастичних співробітників зробити це“.

У SpaceX вже є контракт з двома компаніями, що працюють з NASA — Intuitive Machines та iSpace — на доставлення вантажів на Місяць до початку програми „Артеміда“, але він передбачає використання ракети Falcon 9.

Поки SpaceX побудувала та протестувала дослідний зразок корабля — Starhopper — зменшену та спрощену копію з єдиним двигуном Raptor. Після його успішного випробування почалося складання двох нових версій Starship, Mk1 та Mk2, які збирають інженери в Бока-Чіка та на мисі Канаверал. Вони призначені для висотних випробувань, а потім їх змінять моделі для орбітальних та пілотованих тестів. За розрахунками Маска, на орбіту буде виведено або третій, або четвертий варіант корабля.

Джерело