5da84b48ba2aa.jpg

Залежність світу від вугілля, нафти та газу може закінчитися десятиліттям раніше, ніж передбачали більшість аналітиків. Стрімкий розвиток зелених технологій обіцяє покласти край попиту на «брудну» енергетику вже у 2020-х роках. І такий прогноз дає надію на перемогу в глобальній боротьбі з кліматичною кризою.

Експерти з енергетики коректують свої прогнози, оскільки технології екологічно чистої енергії, таких як сонячна та вітряна, вдосконалюються швидше, ніж прогнозувалося раніше. А доступна цінова політика чистих технологій становлять пряму загрозу для нафтогазовидобувної промисловості.

Темпи прогресу технологій вселили надію не тільки експертам. Міжнародний марш за клімат підтримали мільйони людей по всьому світу. Вони звинуватили світових лідерів в бездіяльності, у відмові проявити політичну волю в боротьбі з забруднюючими планету галузями економіки та небажання прискорити перехід на поновлювані джерела енергії.

Майкл Лібрайх, засновник дослідницької групи Bloomberg New Energy Finance (BNEF), впевнений, що перехід на чисту енергію відбудеться набагато швидше, ніж очікується, що заміна старих технологій новими завжди «як очікування чхання» — ви знаєте, що це неминуче, але це займає трохи більше часу, ніж ви розраховуєте, але в кінці все відбувається неймовірно швидко.

Він вважає, що світ, нарешті, вступив у фазу швидких перетворень. Ця зміна знищить виробників викопного палива та покладе край зростанню забруднюючих атмосферу викидів. Це гарна новина для планети та погана для нафтогазових компаній. І станеться це з економічних причин — незалежно від дій політиків.

«Протягом наступного десятиліття ми побачимо стрімке розгортання ряду технологій екологічно чистої енергії, що майже напевно буде означати кінець глобальним викидам вуглецю», стверджує Лібрайх

Цього літа BNEF опублікував прогноз, що використання відновлюваної енергії вже не тільки дешевше, ніж будівництво нової газової або вугільної електростанції, але й незабаром буде дешевше, ніж використання існуючих теплових електростанцій.

За прогнозом BNEF, попит на бензинове та дизельне паливо до 2030 року, а вугілля до 2026 року, досягне свого піку та піде на спад. До цього часу нафта більше не буде найбільшим джерелом енергії у світі, і до кінця 2020-х, світовий попит на нафту почне різко знижуватися. Це той переломний момент в історії, коли буде економічно вигідно закривати існуючі вугільні електростанції та будувати нові проекти відновлюваної енергії з нуля.

Думка Лібрайха дає привід для стриманого оптимізму. Експерт упевнений, що прискорена енергетична трансформація зупинить зростання викидів парникових газів. Однак для виробників викопного палива це погані новини. Багато з них розраховують, що попит на нафту та газ буде рости до 2040-х років. Якщо пік споживання трапиться раніше, вони просто збанкрутують.

Нагадаємо, що Великобританія за останній квартал отримала більше енергії від вітру та сонцю, ніж від вугілля, нафти та газу. Це говорить про значний прогрес країни на шляху до безвуглецевої економіки. Основний внесок в декарбонізацію країни зробило будівництво морських вітрових станцій. Такий результат вперше досягнуто з 1882 року, коли була запущена перша електростанція Британії.

Джерело