5da71c9340661.jpg

Великобританія за останній квартал отримала більше енергії від вітру та сонцю, ніж від вугілля, нафти та газу. Це говорить про значний прогрес країни на шляху до безвуглецевої економіки. Основний внесок в декарбонізацію країни зробило будівництво морських вітрових станцій. Такий результат вперше досягнуто з 1882 року, коли була запущена перша електростанція Британії.

Згідно з розрахунками, з липня по вересень поновлювані джерела виробили 29,5 ТВт·год енергії, в той час як викопне паливо дало 29,1 ТВт·год. Хоча різниця в 0,4 ТВт·год може здатися незначною, цієї енергії досить для забезпечення сотень тисяч споживачів. Для порівняння, в третьому кварталі 2009 року Великобританія отримувала з поновлюваних джерел всього 5,7 ТВт·год, в той час як потужність станцій на викопному паливі становила 60,4 ТВт·год.

За підрахунками Carbon Brief, 20% виробленої в минулому кварталі енергії дав вітер, 12% — біомаса та 6% — сонце. Вітроенергетика досягла таких результатів, завдяки станціям Hornsea One, East Anglia One та Walney Extension.

Найбільших успіхів в переході на чисту енергію домоглася Шотландія. Завдяки вдалому географічному положенню, регіон може з надлишком забезпечувати себе енергією вітру. У першій половині 2019 року в Шотландії виробили досить «чистої» електрики, щоб двічі живити всі місцеві будинки. На даний час тут планують побудувати ще й гігантські батареї для зберігання надлишків енергії.

У той час як виробництво електрики в Великобританії стає все менш залежним від викопного палива, транспортна система країни все ще виробляє багато парникових газів. Про плани зі скорочення викидів парникових газів до нуля до 2050 року оголосила прем'єр-міністр Великобританії Тереза Мей. Крім відмови від машин з ДВЗ, амбітний план уряду загрожує британцям, в тому числі, зміною звичної дієти.

Нагадаємо, що на думку експертів МВФ, кращий спосіб стимулювати скорочення викидів парникових газів — це введення вуглецевого податку в обсязі $75 за тонну. Однак більшість країн явно не готові до таких жорстких заходів.

Джерело