5d89d1fff17d3.jpg

З жорсткого попередження почав своє звернення до учасників Саміту з питань клімату Генеральний секретар ООН: «Якщо ми прямо зараз не змінимо свій спосіб життя, то під загрозою опиниться саме наше життя». Очікується, що держави оголосять про конкретні рішучі заходи щодо стримування зміни клімату.

«Природа в гніві. І ми сильно помиляємося, якщо думаємо, що зможемо її обдурити. Тому що природа нам помститься», — нагадав Генеральний секретар про те, що вже сьогодні всюди ми бачимо прояви її люті.

Нинішнє літо стало найспекотнішим за всю історію спостережень, льодовики тануть, піднімається рівень моря, океан окислюється та втрачає здатність поглинати вуглекислий газ. Засухи, пожежі, урагани та повені стають все більш руйнівними. «Кілька днів тому я був на Багамах, де ураган Доріан два дні безжально трощив все, що попадалося йому на шляху. Руйнування, які я там побачив, були не просто жахливі, все це більше схоже на апокаліпсис. Знайте: то, що ми бачимо, — це не просто руйнування, це — наше майбутнє».

«Наша планета волає: зупиніться!» — сказав Антоніу Гутерреш, який скликав цей Саміт якраз для того, щоб політики, бізнесмени, громадянське суспільство взяли на себе конкретні зобов'язання, які дозволять зупинити глобальне потепління.

«Цей саміт — це не саміт розмов. Розмов було вже досить. Це — не саміт переговорів — з природою не можна домовитися. Це — саміт дій, — підкреслив глава ООН. — З самого початку я говорив, що для „квитка“ на саміт недостатньо заготовленої промови, нам потрібні конкретні дії».

У числі найбільш нагальних заходів, яких вимагає Гутерреш: скорочення емісій парникових газів, припинення субсидування енергодобувної промисловості та перехід з викопного палива на поновлювані джерела енергії та введення податку на вуглець.

«Чи не абсурдно віддавати трильйони доларів, зароблених платниками податків, на видобуток викопного палива, яке обертається ураганами, поширенням тропічних хвороб та зростанням конфліктів? Чи не абсурдно будувати нові вугільні фабрики, які огортають чорним димом наше майбутнє? Чи не абсурдно заохочувати забруднення повітря, в результаті якого по всьому світу гинуть мільйони людей, а городяни в різних країнах, часом, бояться навіть вийти з дому?», — заявив Гутерреш.

«Ми загнали себе в яму, — констатував Генсек ООН. — Для того, щоб вибратися з неї, потрібно для початку перестати її копати».

«Так, все коштує грошей, але найдорожче нам обійдеться бездіяльність, — додав Антоніу Гутерреш. — І найвищу ціну нам доведеться заплатити за субсидування вмираючого виробництва викопного палива, за будівництво все нових та нових вугільних шахт і за заперечення того, що ясно як день».

Учасники Паризької угоди по клімату зобов'язалися утримати підвищення температури в межах 2-х, а, бажано, 1,5 градусів Цельсія. Але при нинішніх тенденціях, коли емісія парникових газів росте, а її концентрація в атмосфері досягла рекордного рівня, ці цілі — нездійсненні. «Вчені говорять, що за нинішнього стану справ, до кінця століття, Земля нагріється на 3 градуси Цельсія, — зазначив Генсек. — Мене вже не буде в живих, але тут будуть жити мої онуки. І ваші теж. Я відмовляюся брати участь в руйнуванні їхнього єдиного будинку. Я відмовляюся бути мовчазним свідком злочину, що прирікає на загибель наше сьогодення та позбавляє наших онуків права на майбутнє».

Разом з Генеральним секретарем Саміт відкрили представники того самого покоління, якому доведеться «розгрібати» наслідки кліматичних змін. Серед них — 16-річна шведська школярка Грета Тунберг, яка безпосередньо звернулася до світових лідерів, що сидить в залі: «Ви покладаєте надію на нас, на молодь. Як ви смієте?! Своїми порожніми словами ви вкрали мої мрії, моє дитинство. Мені ще пощастило. Люди страждають, вмирають. Руйнуються цілі екосистеми. Ми стоїмо на початку масового вимирання. А ви говорите тільки про гроші, годуєте нас казками про безперервний економічний розвиток. Як ви смієте?!»

Грета Тунберг на Саміті ООН з питань клімату

Грета Тунберг на Саміті ООН з питань клімату

Вона нагадала, що скорочення емісій протягом 10 років на 50%, лише на 50%, наблизить нас до мети 1,5 градуса та запустить ланцюгову реакцію, яку ми не зможемо контролювати: «Нашому поколінню доведеться якось витягувати з атмосфери половину ваших викидів CO2, а технологій для цього практично немає. Нас не влаштовує 50%, тому жити з цим доведеться нам».

«Ви говорите, що чуєте нас і розумієте, що зволікати не можна. Але, який би відчай я ні відчувала, я не можу повірити, що це так. Тому що, якщо ви дійсно все розумієте і нічого не робите, то ви — втілення зла, і я відмовляюся в це вірити», — сказала Грета.

Грета Тунберг брала участь і в Молодіжному саміті з питань клімату, який пройшов в суботу, напередодні «дорослого» саміту. А в п'ятницю, в більш ніж 160 країнах світу, мільйони молодих людей приєдналися до ініціативи юної шведки та вийшли на вулиці, щоб вимагати від старшого покоління взяти на себе відповідальність, врятувати планету і майбутнє нових поколінь.

«Молоді люди пропонують свої рішення, закликають [нас] до відповідальності та вимагають термінових дій. Вони мають рацію: ми не впоралися зі своїм обов'язком захистити планету. Це потрібно виправити», — закликав Генеральний секретар.

Він не раз говорив про те, що ми програємо перегони зі зміною клімату, але у нас ще є можливість першими добігти до фінішу — за допомогою нових технологій, змінюючи власний спосіб життя. Але головне, що для цього потрібно — політична воля.

«Час минає. Але ще не все втрачено, — вважає Антоніу Гутерреш. — Давайте ж прислухаємося до тих, хто мудріший за нас: до релігійних лідерів, керівників бізнесу і, особливо, до молодих людей, які виходять на вулиці з вимогою негайно змінити наше ставлення до природи. Давайте-но зашнуруймо кросівки та разом виграємо гонитву з кліматом!»


Нагадаємо, що 20 вересня 2019 року в усьому світі, пройшли протестні акції на захист клімату. В деяких країнах вони зібрали сотні тисяч людей, в інших, учасники обійшлися поодинокими пікетами. Їх учасниками стали переважно молоді люди, студенти та школярі, а також активісти різних природоохоронних організацій. Вони вимагають від влади «кліматичної справедливості» та обіцяють проводити подібні заходи щотижня, поки не доб'ються свого.

Джерело