5d779d451c563.jpg

Завдяки відкриттю вчених, що працюють в партнерстві з Tesla, акумулятори стануть довговічніше, дешевше та легше. Це переворот у виробництві та експлуатації електромобілів.

Партнери Tesla по розробці акумуляторів повідомили про важливий прорив у своїй роботі. Команда дослідників опублікувала результати випробувань нової батареї, яка забезпечує пробіг в 1,6 млн кілометрів до деградації. Розробка являє собою літій-іонну батарею з монокристалічним катодом та вдосконаленим електролітом.

Нові акумулятори працюють у два-три рази довше нинішніх батарей Tesla. Навіть під час випробувань за екстремальної температури в 40 C елементи батарей витримували 4000 циклів зарядки-розрядки. Система охолодження підвищує це число до 6000 циклів, що еквівалентно дистанції близько 1,6 млн кілометрів.

Важливо це й для іншого бізнесу Tesla — створення систем зберігання енергії. В них такий акумулятор пропрацює не менше двох десятиліть.

За словами дослідників, відкриття буде мати найбільше значення для роботаксі, електричних вантажівок та електробусів. Нові акумулятори не тільки більш витривалі, але й значно дешевше та легше.

Раніше стало відомо, що Tesla не просто запускає власне виробництво батарей для електрокарів — це повинні бути акумулятори нового покоління, і зараз їх потай розробляють кращі інженери компанії. Це дозволить компанії не залежати від постачальників та збільшити обсяги випуску електромобілів.

Нагадаємо, що літій-іонні акумулятори мають чудову щільність, що дозволяє вичавити максимальний запас ходу з будь-якої батареї, яка встановлюється в електромобілі. Хоча основні хімічні властивості батарей можуть бути однаковими, спосіб їх розрядки та перезаряджання істотно впливає на термін їх служби.

Джерело