5d6b6e072fb6b.jpg

На конференції World Artificial Intelligence в Шанхаї, глава Tesla та SpaceX Ілон Маск дискутував з керівником Alibaba Джеком Ма про шанси людства в конкуренції з комп'ютерами. Китайський мільярдер не погодився з американським в оцінці цих перспектив.

На думку Маска, відомого прихильника обмеження штучного інтелекту, комп'ютери абсолютно точно перевершать людину «за всіма без винятку пунктами». Як приклад, Ілон послався на комп'ютерні програми, що дозволяють машинам перемагати чемпіонів світу з шахів, а також на технологію Neuralink — надлегкого нейроінтерфейсу, який розробляє його власна компанія та який зможе об'єднати мозок людини та комп'ютер.

«Перше, що ми повинні прийняти — ми дуже тупі. Але ми безумовно можемо створити те, що буде розумніше нас», заявив Маск.

Джек Ма виступив опонентом Маска в цій суперечці. Він підкреслив, що машини ніколи ще не породжували нове життя, і хоча комп'ютери можуть перемагати людей в іграх, ніяких серйозних наслідків це не матиме — хто захоче грати з ними, знаючи, що приречений на програш? На думку Ма, ігри на зразок шахів або го призначені для двох людей, і грати з машиною йому було б не цікаво.

Іншим аргументом Маска була вузькість інформаційного каналу людини. Наші форми комунікації — мова, жести — призначені для спілкування з іншими представниками виду Homo sapiens. Коли ми намагаємося так само говорити з комп'ютерами, вони виявляються вкрай неадекватними. Комп'ютери ж, навпаки, можуть обмінюватися між собою величезним обсягом даних за лічені мілісекунди. І ця різниця може стати великою проблемою для майбутніх взаємин між штучним інтелектом та людиною.

«У комп'ютера, в кращому випадку, просто увірветься терпець. Це виглядало б так, як якщо б ми розмовляли з деревом», сказав Ілон.

В можливість конкурувати з машинами не вірить й британський вчений Джеймс Лавлок. За його прогнозами, як тільки машини навчаться відтворювати себе самі, вони тихо витіснять людину та неминуче стануть новим видом розумних істот, а Homo sapiens поступово вимре.

Джерело