5d400751db89b.jpg

«День виснаження Землі» — сумне свято. Це день, коли планета вже не може компенсувати спожитих ресурсів. За майже 50 років, він зрушився з 29 грудня 1970 року на кінець липня. Однак, запевняють експерти, саме тепер з'являються реальні рішення для того, щоб почати зміщувати цю дату ближче до зими, рятуючи Землю для майбутніх поколінь.

Організація Global Footprint Network відстежує вплив людства на екологію дуже наочним способом: щороку алгоритми підраховують вичерпання ресурсів Землі та називають день, коли люди спожили більше їжі, води, лісів та вуглеводнів, ніж планета може компенсувати за рік. У нинішньому році цей день настав 29 липня. І це, порівняно, непогано — принаймні, це сталося в той же день, що і рік тому, а не раніше.

День виснаження Землі: людство вже вичерпала всі ресурси Землі на 2019 рік


«День виснаження Землі» (Earth Overshoot Day) почали відзначати у 1970 році, тоді він припав на 29 грудня. Двадцять років тому, у 1999-му — на 29 вересня. Кілька років потому людство витратило річний запас ресурсів Землі до 8 серпня, з того часу цей термін скоротився ще на тиждень. Це вже викликає занепокоєння: в ідеалі, для довготривалої стабільності, ресурсів повинно вистачати на рік. Але зараз ця дата стала стрімко наближатися.

Такими темпами, до 2100 року, людство буде витрачати річні ресурси всього за кілька тижнів

Засновник GFN Матіс Вакернагель, підкреслює, що як раз зараз в розпорядженні людства з'являються технології для того, щоб переламати цю тенденцію без шкоди для рівня життя.

Алгоритми для підрахунку «Дня виснаження» вказують, що найбільш дієва міра — зниження споживання викопного палива. За розрахунками, зниження викидів вуглекислого газу наполовину зрушить цю дату на три місяці ближче до зими.

День виснаження Землі: людство вже вичерпала всі ресурси Землі на 2019 рік

Вакернагель каже, що дослідники GFN присвятили два роки розрахункам того, наскільки сучасні технології, які вже доступні для застосування, можуть знизити споживання ресурсів, причому без зміни способу життя людей. За розрахунками, якби 100% будівель та промислової інфраструктури використовували сучасні рішення, в першу чергу спираючись на відновлювані джерела енергії та знижуючи енергоспоживання, День виснаження настав би мінімум на 21 день пізніше. Приблизно такі ж дії може зробити кожен з нас.

Персональний транспорт — причина 17% викидів вуглекислого газу. Якби кожен з нас, в половині поїздок, скористався велосипедом або хоча б автобусом, Земля отримала б додатково 11,5 днів до виснаження. Якщо наполовину скоротити споживання м'яса, цей термін зрушився ще на 15 днів.

Ще один спосіб — знизити число людей. І це не геноцид. Вакернагель виступає за рівні права для жінок та підвищення рівня освіти. За статистикою, в спільнотах, де у жінок рівний доступ до освіти та можливостям професійного росту, народжуваність значно нижче.

У GFN розуміють, що можливості окремої людини вплинути на такі характеристики суспільства обмежені та намагається налагодити роботу з владою, наприклад, закликаючи архітекторів змінювати міста таким чином, щоб людям було зручніше користуватися громадським транспортом, а не автомобілями. Адже головний сенс міст в тому, щоб зближувати людей та забезпечити їм комфортне життя.

Нагадаємо, що нещодавно вчені зі Швейцарії з'ясували, як глобальне потепління позначиться на вигляді міст. За їхніми розрахунками, до 2050 року міста немов перемістяться на 1000 км на південь: в Києві клімат стане, як зараз в Стамбулі, а у Львові — як в грецьких Афінах.

Джерело