5d2d8d5c4872b.jpg

Співробітники NASA опублікували унікальний зоряний відеоатлас, на якому зображені понад 4000 екзопланет, відкритих астрономами з різних країн світу з жовтня 1991 року, багато в чому завдяки телескопам Kepler та TESS.

Відеоатлас представлений зі звуком та в кольорі. На ньому в хронологічному порядку, починаючи з 1992 року, по черзі спалахують відкриті екзопланети. У телескопі Kepler була залучена технологія, яка на підставі радіальної швидкості вимірює рух та колірні особливості далеких планет.

Спектрографи відстежують зміни в кольорі зірки та визначають часовий цикл її руху відносно Землі, що свідчить про обертання екзопланети навколо свого «Сонця» і показує «малюнок» її орбіти.

Ще один метод виявлення екзопланет — транзитна фотометрія. Він полягає у вимірюванні тьмяності зірки через певні проміжки часу. У процесі спостережень фіксується, наскільки зірка потьмяніла в момент проходження планети між нею та Землею.

Пропрацювавши 9 років, в кінці минулого року, телескоп Kepler «пішов у відставку». Тепер його «обов'язки» будуть виконувати його космічні «побратими» — Хаббл та телескоп Джеймса Вебба. Останній повинен вийти на орбіту у 2021 році. Відсутність телескопа Kepler компенсує і супутник Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS), який також займається пошуком нових екзопланет. Повідомляється, що тільки протягом першого року роботи TESS виявив понад 700 нових екзопланет.

Нагадаємо, що зовсім недавно, NASA опублікувало унікальний рентгенівський знімок нашого Всесвіту. Унікальний за своєю красою та незвичайністю знімок був зроблений з борту МКС за допомогою приладу NASA NICER.

Джерело