5d2849385e2e0.jpg

Відповідно до нового звіту, зробити Великобританію вуглецево-нейтральною до середини століття цілком можливо. Однак одних вітрових чи сонячних станцій для цього мало. Потрібно вже зараз активно розвивати водневу енергетику.

Нещодавно влада Великобританії прийняла рішення зробити економіку країни вуглецево-нейтральною до 2050 року. Відповідно до щорічного звіту Британського системного оператора (National Grid ESO), для досягнення цієї мети життєво важливо активніше використовувати водневе паливо в транспорті та для опалення.

В даний час водень в Великобританії використовується лише в декількох експериментальних проектах, які повинні вийти на комерційний рівень до кінця 2020-х років. При цьому аналітики очікують, що до середини століття воднем буде опалюватися 11 млн британських будинків — половина тієї кількості, що сьогодні використовує природний газ. Крім того, житло стане більш енергоефективним і буде споживати на 25% менше енергії, ніж сьогодні.

Водневе паливо також буде грати ключову роль в промисловості та транспортній сфері.

В цілому, до 2050 року, водень буде генерувати понад 300 ТВт·год електроенергії. Сьогодні країна виробляє близько 700 000 тонн цього газу, це відповідає 27 ТВт·год. Однак до середини століття Великобританії належить не тільки наростити виробництво водню, але й зробити цей процес більш екологічним. Автори доповіді відзначають, що для декарбонізації британської економіки через 30 років, необхідно вживати активних заходів вже зараз.

Водень може стати важливою частиною не тільки британської, а й світової енергосистеми. Без розвитку водневої енергетики повна відмова від викопного палива неможлива.

Джерело