https://twitter.com/i/status/1243176115448971264

Джмелині рої продаються для запилення теплиць, оранжерей, садів під плівкою, тільки не пам'ятаю де. А може і здаються в оренду на час цвітіння і обслуговуються фахівцями. Дуже класний бізнес.

https://twitter.com/GdnsIllustrated/status/1243187...

«Монтажні столи» для розсади (зручно доглядати, підливати, хороша аерація грунтів) в майбутньому вертикальні циліндри з центральною віссю освітлення і всього решту..

Вірніше, там мають бути не круглі циліндри, а ниркоподібного перерізу. Зона «ергономічної зручності» чи досяжності: по центральній вертикальній осі «нирки» все подається і «розгалужується» по горизонталі — світло, вода, повітря, добрива, всякі сезонні розпилення (на кожен період росту і дозрівання інші) — так звані «артеріальні» осі чи стовбури Ж1-структур; по периферійних каналах між «нирками» все зайве забирається — там йдуть продубльовані «венозні» Ж2-русла (їх зазвичай більше, ніж «артерій» — як «фаз» зазвичай більше, ніж «нулів» в електропровідності). А на «мембранах» з кишенями і пазухами все вирощується.. І тут вже починаються дилеми — звідки краще обслуговувати, звідки краще освітлювати, звідки краще збирати врожай? У природі все ніби подається по периферії — і сонце, і вітер, і комахи, і птахи, і роси-тумани, і обслуговування (по міжряддях між рослинами). А в компактних умовах можемо уявити собі вертикальні шахти, де всі потоки «внутрішнього» гіллєвого простору навпаки вивернуті всередину, подаються по вертикальних каналах циліндрів. Тільки от проблема, що при розростанні крони будуть тягнутися до центрального стовбура, звідки йде світло, і по мірі розросиання крон вони будуть затінюватися по експоненті.. Виходить, що для кожного виду 2Ж-обслуговування треба вибирати свої методи «кучкування», свою градацію відгалужень Ж1- і Ж2-потоку..

Якщо ви ще не зрозуміли — це варіант «вертикального розвитку» — один із тих, які заперечують обмеження «золотого мільярда», які засновані на площинних розрахунках: маємо таку-то площу землі, вона може прогодувати таку-то мізерну кількість населення. Але теорія «золотого мільярда», як і всі хижі примітивні теорії, грунтується на примітивному площинному мисленні. По суті ж, якщо ми навчилися розселяти людей по поверхах «з усіма вигодами», нам нічого не заважає так само розселяти по поверхах і ярусах всіх інших живих істот — замість їх винищувати. Організовувати екологічні ніші — кожна з домінантами свого виду..

В даному випадку домінують рослини. І, скажімо, для маленьких кущиків полуниць чи помідорів такий вертикальний варіант потребує невеликого перерізу циліндрів. Більші кущі вже потребують в рази більшого «внутрішнього простору» (більшої площі горизонтального зрізу циліндрів). Але теоретично із людських потоків доступ вздовж центрального Ж1-стовбура, мабуть, будуть мати тільки фахівці інженерного обслуговування комунікацій, а вже по периферії циліндричних поверхонь (мембран з рослинами) можуть йти ліфти дрібнодисперсного індивідуального обслуговування, огляду і профілактики рослин. І вони якось «кристами», розгалуженими виростами мали би заходити і в зону великої центральної «нирки». Тобто чим глибше і дрібнодисперсніше переплетення потоків — тим краще. Можете собі уявити щось на зразок переплетення пальців рук: з одного боку — зона «великих циліндрів» інженерного обслуговування рослин, з другого боку — зона менших циліндрів для вертикальних переміщень обслуговуючого персоналу.. Ще можна собі уявити якісь висувні «крила» серповидної форми, які ховаються на час вертикального переміщення ліфтового кошика «ґарден-вумен» з усіма садівничими прибамбасами, а на кожному ярусі вертикальної досяжності висуваються в обидва боки для кругового обходу сектора обслуговування.

Само собою зрозуміло, що вся інженерна структура «вертикальних садів» потребує зони пониженої гравітації — тобто такі «сади в циліндрах» можуть літати собі десь на орбіті чи прикріплятися до супутників з більш-менш підхожими умовами — з наявністю води, солей, мінералів, близькості світил, інших ресурсів, і з одного боку мусять бути «інкапсульованими» для захисту від шкідливої космічної радіації, а з другого боку мусять мати широкі висувні панелі (макро-пелюски) для виловлювання енергії тої ж таки радіації..

Сам принцип 2Ж-системного обслуговування полягає в тому, що ми занурюємося у якесь середовище, наприклад, повітряне, — і відфільтровуємо з нього дещо потрібне для себе, а не потрібне (зайве, перероблене, використане) не просто викидаємо назад, забруднюючи всю атмосферу довкола себе, а централізовано-згалужено збираємо у певне вивідне Ж2-русло — і транспортуємо використаний Ж2-потік (вуглекислий газ, наприклад) саме туди, де він може використовуватися іншими живими істотами (наприклад, рослинами) — з протилежними потребами (нам потрібен кисень — їм потрібний вуглекислий газ) — і влаштовуємо з ними симбіоз. А відновлений ними кисень повертаємо Ж1-структурами із їхнього рослинного середовища — в наше людське. Так працює 2Ж-система прямого і зворотнього зв'язку між двома різними середовищами.

«Інкапсуляція» в кінцеві елементи потрібна для того, щоб відгородити внутрішні мікропроцеси делікатного тепличного характеру — від руйнівних впливів зовнішнього середовища: снігу, морозу, граду, вітру, ураганів, смерчів, спеки, посухи, злодіїв, шкідників, паразитів, інших техногенних і біогених факторів, які порушують ідеальні умови внутрішнього середовища для росту і розвитку рослин.

Якби люди так само піклувалися і про стабільні ідеальні умови для росту і розвитку свого інтелекту (а він теж має рослинну природу), — зараз не було би в суспільстві такого явного паразитизму з розкраданнями бюджету, руйнаціями інфраструктури, розрухами, війнами, депресіями, епідеміями.. А так — отрутами сигаретної наркоти в буквальному розумінні «викурили» — послали нахуй носіїв свіжих ідей ("Ах тебе сигаретный дым не нравится? Так иди гуляй — дыши свежим воздухом!" — буквальна відповідь з обкуреного відділу кадрів "ПО Система") — а потім і самі розвалилися, здохли нахуй. Цікаво те, що тюремщики тримають всіх в напрягу — типу там в них робиться щось дуже важливе, секретне — нова зброя, нові віруси для знищення "неугодного населення"..

Я довгий час працював в катакомбах реставраційних майстерень — в старих склепіннях монастиря "Кармелітів босих" — і там від цілодобового штучного світла впав мій зір, після чого вирішив перекваліфікуватися в ковалі, — а темно там було зокрема через те, що ПО "Сістєма" загородило вікна нашого реставраційного коридору склоблоками, щоб ми не заглядали на їхнє страшенно засекречене подвір'я позаду монастиря. Іншого доступу природного світла туди не було — тільки через склоблоки в коридор — і з коридору в проектний зал.. То ж я, як в тому анекдоті, "жив навпроти психлікарні — потім вирішив пожити навпроти свого дому", — працював навпроти тюрми — потім вирішив заглянути, що там всередині — навпроти роботи. А всередині — суцільна курвива отрута — і курвиві наглядачі при своїх щедро оплачуваних посадах.

Якщо ви ще не зрозуміли, що куриво є основною причиною занепаду, розрух, ворожнечі, психічного тиску, гнітючої атмосфери, рутини, гниття, роз'їдання суспільних відносин, пробивання суспільгого дна — то я вам не лікар, і мої теорії вам однозначно до сраки. Які би там не були фантастичні чи реальні проекти — їм не дано здійснитися в курвивому (традиційно обкуреному тютюном) середовищі. Курвиві "реалісти" просто нагло безцеремонно тупо цинічно вбивають світ ідей — і насаджують мертвою бетонною плитою своє тюремне курвиве могильне "життя реальне" з його тупими обмеженнями і заборонами. Чим більше заборон — тим більше наглоти, яка на них наживається. Зайшов "11-й зайвий" в вагон — його викидають, б'ють, копають ногами.. Скинула продавщиця маску, щоб віддихатися — її штрафують на 17 тисяч гривень.. Засклила жінка балкон у внутрішній двір, щоб не нюхати затхлих смородів — її оштрафували на 20 тисяч гривень за порушення "стилю історичного середовища".. і т.ін. — подорожчання, штрафи, арешти, примусові "лікування" із примусовим зараженням, тотальне винищення населення, принишклого по своїх норах.. "Свійські" ще більше "одомашнюються", дикі ще більше дичіють і захоплюють "внутрішній простір", який не так давно був "суспільним"..

Отакі-от сюжети — суто в стилі курвивого падла: "Ви ніколи не зможете переоцінити рівень тупості своєї аудиторії", — казав один математик. "Ви ніколи не зможете передбачити рівень цинічності курвивого падла — і глибини того дна, на яке воно вас викине, як непотріб.

Отож, вельмишановні, поки не забороните куриво — буде все глибше дно, все більше ненависті, цинізму і розрухи — бо курвиве падло елементарно вбиває дух, яким все робиться. Спочатку продумується, просмаковується — потім робиться. Курвидла ж, виходячи з історичного досвіду, більше люблять смакувати зверхню помсту і підвальні катування, ніж якісь там феєричні фантастичні проекти, час яких вже 40 років відсувається на далеке майбутнє. І хоча це цікава, захоплююча робота — але курвивим падлам вона недоступна.


P.S. Пригадалися цікаві експерименти ще з журналу "Знание — сила" — про те, що помідори полюбляють більш інфрачервоний спектр освітлення (зміщений в інфрачервону область). Можна експериментувати з іншими рослинами — можливо, кожна має якісь свої улюблені частоти світла. Поки-що продаються "фітолампи" — "палки денного світла", які дають рожевий колір (робив міні-оранжерею одній душевній жінці — колишній дикторці львівського телебачення — то ж її пізніше оштрафували на значну суму, яка втричі перевищила вартість заскленої лоджії, — за порушення затхлого пліснявого "стилю історичного середовища", хоча насправді така фіто-ілюмінація тільки прикрасила і збагатила занедбаний внутрішній двір приблизно 5 х 5 метрів і метрів з 20 висотою).

Інші дослідження буйного росту на острові Сахалін за 2 місяці короткого туманного літа — виявили механізм повертання пластин хлорофілу: у похмуру погоду хлорофілові пластинки повертаються "долонею до Сонця" і поглинають максимально можливу кількість фотонів; у сонячну яскраву спекотну погоду пластинки повертаються "ребром долоні до Сонця" і пропускають світло в глибину листка, включаючи механізми підсиленої транспірації вологи. Так рослина себе охолоджує, випаровуючи на сонці біля 98% води, піднятої коренями з ґрунту.

Третій науковий факт стосується технології кращого зберігання овочів і фруктів в азотній атмосфері. Азоту в повітрі багато, і він доволі нейтральний (тільки деякі бобові рослини вміють зв'язувати атмосферний азот, підвищуючи плодючість грунтів, в інших випадках використовують азотні добрива). Але тут йдеться про інше: наприкінці "совка", коли йшла активна боротьба за впровадження нових технологій, винахідницьких методів і присвоєння товарам "знаків якості", — у продажі були поліетиленові мішки з "азотними пробками" — фільтрами, схожими на респіраторні, які своїми активними мікро-пористими мембранами фільтрували азот з атмосфери і запускали його всередину мішка, щоб захистити від гниття і передчасного проростання запаковані там плоди — овочі і фрукти..

(Треба ще подрімати, бо вривається в підсвідомість вчорашнє бумкання сабвуферів з чергової прокуреної тачки в центрі.. Проводжав на роботу одну даму, автобуси не їздять, але їй сказали чекати — фірма виділила спеціальний автобус — тільки для своїх працівників по перепустках.. І дійсно — приїхав білий двоповерховий "Неоплан" — таке відчуття, що провів даму за кордон, а не в обласний центр за 25 км..)

І ще один факт з того ж журналу (чи може з "Хімії і життя" — не пам'ятаю) — називається "принцип мінімума": про те, що кожна рослина любить не лише свій спектр освітлення і свою газову туманну атмосферу (а не пряме яскраве сонце), але потребує і свого набору мікроелементів грунту в чітких пропорціях. У рослин все працює так само, як і в наших макро-технологіях: якщо бракує чогось одного — якого-небудь молібдену чи магнію — то не буде рости і все решту. Там була ілюстрація: бочка з плішками різної висоти — і рівень води в бочці визначався найкоротшою, найнижчою плішкою (дощечкою пузатої стінки — кожна дощечка означала окремий мікроелемент, необхідний рослині у чітко заданій пропорції для оптимально активного росту. Якщо його забагато — теж погано: він забруднює грунт своєю надмірною присутністю, або ж над міру накопичується в плодах чи інших частинах рослини і шкодить здоров'ю).

Ну і, зрештою, варто нагадати сам "принцип Дерева" — він теж із "Таємниць рослин" німецького автора Хорста Райнботе: про "тік і протитік (ток і протиток) в тілі рослини": тік — від коренів до листків і коріння — Ж1-потік — по внутрішній частині стебла і всього тіла рослини (структура янь, потік інь), протитік — від пелюсток і листків — до плодів і коріння — Ж2-потік — по зовнішній частині (структура інь, потік янь). Про інь і янь — з "Макробіотики" Осави.