Чи знали ви, що у Об'єднаному Королівстві відмовилися від допиту на користь процесуального інтерв'ю понад 20 років тому? Що з цього вийшло? Якщо ви вперше стикнулися з терміном «процесуальне інтерв'ю», то перегляньте другий сезон серіалу «Злочинець: Великобританія» (Criminal: UK) і отримаєте відповідь.


5f8881b1d63ea.png



Netflix презентував новий сезон кримінального серіалу, який дає змогу зануритись у процесуальне інтерв'ю, немовби це ми з вами зараз у кімнаті для спостереження, а монітор екрана — двостороннє дзеркало, що приховує вас від інтерв'юентів.

Чотири сюжетні лінії, чотири злочини, чотири процесуальні інтерв'ю — і тільки одна кімната з обмеженими простором і часом.

Звукозапис увімкнено. Детектив-констебль: «Інтерв'ю розпочатона годиннику 15:42».

З цього моменту Джулія, Алекс, Даніелла та Сендіп — допитувані особи, і якщо ми прагнемо отримати від них достовірну інформацію, то слід описати їхні кримінологічні портрети та застосувати прийоми процесуального інтерв'ю.

Отож у першому епізоді ми спостерігаємо швидке налагодження комунікації між детективом та особою-інтерв'юентом: зображення відвертості у показаннях, щиросердне бажання допомогти, пряма співпраця з правоохоронцями, — однак докази у справі свідчать протилежне: все це неправда, а злочинець, прикриваючись невинністю та надуманою наївністю, вдає жертву. Якщо застосувати тактико-психологічні прийоми порівняння інформації, спрямовані на встановлення мотивації інтерв'юента, замість невинного потерпілого перед нами постане зраджений і мстивий злочинець, що прагне обмовити іншу особу, приховавши власну вину.

Наступний сюжет: особа відмовляється іти на контакт, відповідати на запитання, діалогу немає. В часовий період між 16:55 і 17:56 особа зізнається у ще двох вчинених нею злочинах. Результат — довічне ув'язнення. Як вийшло цього досягнути? Жодних погроз детективів, фізичного або психологічного насильства, інших незаконних дій. Проте було 59 хвилин монологу інтерв'юента, одна хвилина оперування викривальною інформацією, 10 секунд усвідомлення неминучого — і 50 секунд на визнання вини. Звукозапис вимкнено.

Цього разу перед нами самовпевнена особа із власною версією подій, згідно з якою склад злочину в її діях відсутній. Детектив обирає тактику стратегічного використання доказів та водночас створює ситуацію психологічного конфлікту з інтерв'юентом. Останній має пояснення щодо кожного нового твердження та представленого йому доказу. Детектив формулює запитання і отримує відповідь. Однак чи є отримана інформація надійною? Правильна послідовність запитань, відверте несприйняття показань, що прочитується в осуді на обличчі детектива, у його жестах, роздратованість і недовіра обох сторін одне до одного — все це можливий шлях до істини. Або злочинець не витримає напруги і зізнається, або перед нами не злочинець, а людина, що кричить правду, яку не бажають чути. Вибір за детективом: кого він перед собою бачить.

Тепер уявіть месника нашого часу із жагою до справедливості. Така особа відверта у своїх поглядах і висловлюваннях, здатна переступити норми моралі та закону, але відсутність межі допустимого призводить до викривленого уявлення про поняття злочину. Процесуальне інтерв'ю — це не гра у спілкування, натомість — чітко структурована система отримання інформації.

Повернемося до наших Джулії, Алекса, Даніелли та Сендіпа. Кожен з них — окрема індивідуальність, злочинець у рамках сюжету однієї серії. Хто з них жадає помсти, крові, справедливості, а хто — залишиться невинним?

Можливо, вам уже знайомий інститут процесуального інтерв'ю у кримінальних розслідуваннях як процесуалісту-практику. Але більшість глядачів після перегляду, напевно, вперше можуть замислитися над питанням: допит чи процесуальне інтерв'ю?

Коли ви більше дізнаєтеся про процесуальне інтерв'ю, то ваш погляд на допит зміниться раз і назавжди, адже альтернатива ефективніша, результативніша та гуманніша.

Більше схожих сюжетів ви можете переглянути в першому сезоні серіалу «Злочинець», рецензію на який підготував наш експерт Сергій Деркач (https://site.ua/investigative.interview/24827/).

Гарного вам перегляду, і будьте готовими з нетерпінням чекати виходу наступного сезону! Адже ви чекатимете!

Софія Гавгун