Запровадження воєнного стану є черговим інструментом нинішньої влади утриматися на своїх місцях, вважає голова Соціалістичної партії України Ілля Кива.

«Воєнний стан – це один зі сценаріїв, запропонований політтехнологами президенту Порошенко, для збереження його влади. Черговий інструмент. Але це буде його останній козир», — заявив голова СПУ на своєму YouTube-каналі.

На його думку, 10 областей, в яких введенний воєнний стан, обрані не випадково, а пояснення влади, що «вони межують з країною-агресором», — лише спосіб вплинути на електоральні настрої.

«Влада запевняє, що області, в яких ввели воєнний стан, найбільш схильні до небезпеки, оскільки межують з РФ. Однак, якщо подивитися на рейтинг президента на цих територіях, то видно, що він дорівнює нулю. А незабаром вибори до ОТГ ... Все це (ВС) чергові способи вплинути на результати голосування „, — сказав І.Кива.

Політик нагадав, що ВС не був введенний в 2014 році, коли це було найбільш необхідно.

«Крим, Іловайськ, який став найкривавішою історією в той період, а потім і Дебальцеве. Нам потрібно було захищати кордони, території, але ні Турчинов, ні Порошенко тоді не ввели ВП. Тому що їм це було незручно „, — підкреслив він.

При цьому голова СПУ додав, що в даний час пріоритетним питанням є звільнення полонених моряків.

«Ключовим залишається питання звільнення 23 моряків. Одному з ні 19 років — це ще дитина! Сьогодні влада використовує життя наших дітей в своїх інтересах „, — зазначив він.

Як повідомлялося, з 26 листопада по 26 грудня 2018 року в 10 областях України введено воєнний стан.

Згідно з календарним планом 2, 9 і 16 грудня в 10 областях України, де було введено воєнний стан, планувалося проведення 9-ми проміжних або повторних місцевих виборів, призначених відповідними територіальними виборчими комісіями, а 23 грудня — 45 перших місцевих виборів в об'єднаних територіальних громадах, які призначаються ЦВК, і 7-ми проміжних місцевих виборів. При цьому стаття 19 закону України «Про правовий режим воєнного стану» прямо забороняє проведення виборів, референдумів, страйків, мітингів і змін до Конституції.