Оце лишень у 30+ вирішила я отримати водійські права і пішла на курси.
Тут мало би бути щось про теє, яка я типова мілєніалка і всьо таке….
Але НІТ!
Мені ще в одній хаті ночувати з істориком, то ж лишуся некласифікованою. Карл Лінней мені би цього точно не пробачив, але із двох зол тікатиму від тієї, що ближче
Та йдеться не про це.
Йдеться, власне, про початковий водійський досвід.
Голова йде обертом: за дорогою слідкуй, світлофори й знаки не завтикуй, педалі не плутай, швидкості перемикай, за приладами наглядай, повороти вмикай, тримай інтервал і дистанцію….
Мозок кипить, а з вух вилітають клубні густої пари…
І тут вишенькою на тортику лунає веселий голос інструктора: «Ну! Як там життя-буття? Що нового?»
Одразу пригадала водія 445 маршрутки, з яким якось довелося мчати до метра Дарниця.
Він жваво маневрував між автівками в тянучці на Ленінградці, наминав шаурмєнь, запиваючи її кавою, сварився з жінкою по телефону, при цьому ще й намагаючись заводити механічний годинник.
(PS: не повторюйте такого вдома! Це порушення усіх можливих ПДР!)
«Все просто. Необхідна лише практика та час на формування нових нейронних зв'язків і появу м'язевої пам'яті.» – промайнуло в голові, але руки відкрили PubMed і почали шукати дослідження про водіння та зміни у структурах мозку.
Скажу чесно, що досліджень по темі м'яко кажучи небагато, but it is what it is.
Усі пам'ятають відомий рекламний слоган: «Нервові клітини не відновлюються».
Насправді він хибний. В окремих ділянках мозку людини є так звані нейральні стовбурові клітини, які можуть відновлювати нейрони та клітини глії. Якщо уявити нервову систему як готель, то нейрони – гості, клітини глії – обслуга, а нейральні стовбурові клітини – «свіжа кров», яка відповідає за баланс між гостями та співробітниками. Щоправда в реальному житті все відбувається дуже складно та повільно.
Деякі науковці сподівалися, що активні нейральні стовбурові клітини допомагають людині вчитися. Вони припускали, що під час навчання утворюються нові нейрони із стовбурових клітин. Дослідження 2018 року спростувало цю гіпотезу. Під час навчання мозку не потрібні нові нервові клітини. Він перелаштовує зв'язки між тими, які вже має.
Щодо ділянки мозку, яка прокачується під час навчання водінню, не все так однозначно. Є відоме дослідження ще від 2000 року, у якому робили МРТ лондонським таксистам. Виявили, що у них суттєво збільшений гіпокамп – ділянка мозку, яка залучена у навчання та навігацію. Проблема в тому, що водії кебів не мають права користуватися навігаторами або картами. Вони просто королі орієнтації у просторі, тому точно важко сказати що саме прокачало їхні гіпокампи: водіння або постійне «прокладання маршрутів у голові».
Якось так. Стало зрозуміло, що ще нічого не зрозуміло =)