5f5010ab2807e.jpg

Олександр Лукашенко в умовах постійних мітингів знову і знову потрапляє в кадри інформаційних джерел зі зброєю(як правило з автоматом Калашнікова). Судячи з всього, Лукашенко думає, що так він демонструє відмінність між ним і Януковичем, який замість того, щоб розбомбити «градами» Майдан, взяв і втік.

5f5010d80132f.jpg

5f50110c4a62f.jpg

В соціальних мережах такі морально-психологічні прийоми «бацьки» викликають тільки насмішки. Одначе — дарма, адже білоруси, судячи з всього, ніколи не побачать Лукашенка, який відстрілюється. По дуже простій причині, в «бацька» ніхто стріляти не буде. А той, хто захоче його прибрати, зробить це за допомогою «чашки чаю».

5f501138d6d0d.jpg

Чому Лукашенко не вистрілить?

11 вересня 1973 року в Чилі відбувся військовий переворот у ході якого президент-соціаліст Альєнде був вбитий. Він був вбитий керівником своєї особистої охорони і заразом кубинським агентом. Причиною цього було намагання Альєнде здатися армійським підрозділам, які взяли в оточення президентську резиденцію. Кубинська агентура, яка пронизала тоді всі щаблі чилійської влади, боялася, що Альєнде може наговорити багато зайвого, потрапивши в руки путчистів. Кадри вбитого Альєнде з автоматом Калашнікова обійшли тоді всі світові ЗМІ. Однак, незважаючи на звичку Лукашенка теж ходити з автоматом, такий сценарій для Білорусі є неможливий. І він є неможливий з багатьох причин:

По-перше, білоруська армія є пострадянською армією. Для такої армії характерне повне підпорядкування «Верховному» і, в той же час, відсутність бажання нести відповідальність за будь-що. В Білорусі не буде Піночета, бо пострадянський інститут армії апріорі такого Піночета не може «зростити». Тому армія буде й надалі стояти і тихо спостерігати за тим, що відбувається. Або взагалі буде приймати участь у придушенні протестів.

5f5011930691a.jpg

Августо Піночет крокує крізь стрій президентської гвардії.

По-друге, в Білорусі немає парламентської опозиції. В 1973 році, на фоні економічної катастрофи та діяльності лівих «бойових груп» Альєнде в Чилі, опозиція виграла парламентські вибори. Крім того, 26 травня 1973 року Верховний Суд Чилі звинуватив уряд Альєнде у порушенні законності в країні. Лідери опозиції перебували в тісних перемовинах з армійськими генералами і офіцерами. Опозиція, фактично, просила вищих офіцерів щось робити, адже режим Альєнде з кожним місяцем добивав економіку і свободу слова, паралельно укріплюючи свій силовий апарат. Тому дії Піночета підкріплювалися не тільки настроями в армії, але й легітимною опозицією, яка мала більшість у парламенті.

По-третє, у білорусів, як ми це побачили за останні декілька тижнів, висока(точніше повна) терпимість до свого фізичного знищення. Попри вбитих, скалічених(доведених, фактично, до інвалідності) сотні й тисяч людей, білоруси продовжують ходити с кульками і спостерігати, як їх й надалі «пакують в автозаки», і добивають в райвідділах міліції.

По-четверте, білоруси не «тримають зла» на своїх силовиків. Вони продовжують вигукувати «міліція з народом» і намагаються обійматися з «космонавтами». Мови про якийсь силовий опір силовикам, не існує навіть у теорії.

5f5012bfd715f.jpg

«Абсолютно очевидно, що та стратегія, яку ми обрали і якої ми дотримуємося вже кілька місяців, step by step, поступово, і в якій вже зараз починаємо працювати у вигляді Координаційної Ради, — вона успішна», — заявила її член Марія Колєснікова, відповідаючи на питання щодо масових затримань протестувальників.

По-п'яте, білоруси чутливі до погодних умов. В дні, коли йшли зливи, на протести виходило вдвічі менше людей. Білоруси в якості виправдання вказували на неприйнятні для них погодні умови. Цікаво, а що будуть робити білоруси при осінньому погіршенні погоди? Символічно, що таємним сигналом к початку чилійського перевороту було повідомлення по радіо зі словами:"У Сантьяго йде дощ".

5f5012de6afcf.jpg

Сальвадор Альєнде(в центрі, в шоломі і з автоматом) в день військового перевороту.

Висновок.

Білоруські протести будуть поступово вщухати. Зараз ми спостерігаємо їх пік, а не початок. Надалі протестна хвиля буде спадати. Лукашенко ніколи не віддасть владу, бо він і є уособленням влади. Лукашенко — це Людовік ХІV, який просто не розуміє як може існувати держава без нього, а він без неї. Тому після перегрупування владних сил, білоруський протест будуть послідовно, але впевнено знищувати. Нещодавні страйки та мітинги знову закінчилися масовими затриманнями. Поступово, як свого часу Ердоган у Туреччині, в Білорусі всіх готових протестувати "перемелють" міліція та КДБ.

5f5013b66f191.jpg

Затримання й розгін студентів 1 вересня.

Вже зараз в Білорусі починаються економічні проблеми, внаслідок політичної нестабільності, тому багато білорусів почнуть займатися власним добробутом і мітинги відійдуть на другий план. Тим більше, коли всі бачать, чим закінчуються для протестувальників перебування в райвідділках.

На жаль, судячи з всього, ми маємо перестати годувати себе фантазіями, що білоруси будуть повторювати український шлях до здобуття свободи. Занадто довго вони перебували в Радянському Союзі імені Олександра Лукашенко.