В Україні намітився стійкий тренд на збільшення підтримки нових політичних сил. Принаймні такий висновок можна зробити, ознайомившись із останнім соцопитуванням групи «Рейтинг».

Друга хвиля національного дослідження, проведена 15-22 вересня, показала зниження популярності вже старих «Слуг народу», ОПЗЖ, «Європейської солідарності», «Батьківщини», «Радикальної партії Ляшка». Це не є критичним. Просто проведення партійних конференцій з висунення кандидатів не мають того «вау-ефекту».

Натомість відбувається стійкий ріст таких новачків, як «Перемога Пальчевського» та «За майбутнє». Пояснення цьому – перехід від «змагання бордів» до польової роботи, представлення команд на місцях. У випадку з Пальчевським це ще й цікаво з тієї точки зору, що масштабна мінусова кампанія проти нього спрацювала у протилежному напрямі.

Збільшує популярність і «Голос» завдяки активізації власної діяльності та відходу від поміркованого дискурсу. Агресивну тактику продовжує використовувати Партія Шарія, що дає свій зиск. На хвилі втоми від «фотографів і акторів» почав реінкарновуватись «Наш край».

Що стосується «Пропозиції», то відсутність подальшого підйому може бути пов'язана з іміджем «партії місцевого самоврядування». Технологам варто сконцентруватись на укріпленні меседжу про всеукраїнський масштаб сили.

«Сила і честь», по суті, так і не розпочала активну кампанію, тому її рейтинг свідчить про подальший потенціал для нарощування. «Свобода», у свою чергу, зайняла свою нішу. Тож в її випадку відсутність падіння – вже досягнення.

Маю певні сумніви стосовно наведених цифр в опитування у зв'язку з використанням агрегованого підходу. Однак для фіксування тенденцій дані результати цілком підходять. Тож із інтересом буду спостерігати за подальшою динамікою.