Призначення Романа Безсмертного (Роман Безсмертний) представляти Україну у робочій підгрупі з політичних питань Тристоронньої контактної групи — дуже потужний крок президента Зеленського.

Пояснюю чому:

Мінський процес.

Це безперечні плюси, що посилюють позиції українського боку на переговорах.

Політичний процес на білоруському напрямку.

  1. Роман Безсмертний має колосальний досвід роботи послом в Білорусі, коли навіть на тлі політичного протистояння і принципових розбіжностей шукалися варіанти і майданчики де держави можуть працювати разом.
  2. Чи не найкращі (посеред українських політиків) контакти, з одного боку з білоруськими провладними елітами, з іншого, з лідерами білоруської опозиції дають можливість отримувати повну картину розвитку подій на цьому напрямі. Києву потрібні контакти як з одними, так і з іншими, причому, бажано представляти хто від кого (на зовнішньому полі) залежить.

Тому Безсмертний може стати таким собі супервайзерам над колективом посольства України в Білорусі. Це, додаватиме динаміки, ефективності роботі дипломатичного представництва.

І, нарешті, внутрішньополітичний фактор. В Україні кажуть про декомунізацію. Дають нові назви вулиць, але часто-густо працюють в замшілій більшовицькій матриці «хто не з нами, той проти нас». Безсмертний — не людина Зеленського.

І таке призначення може стати початком нової формули: «хто не проти нас, той може бути з нами». Вона, на мій погляд, більш перспективна з точки зору роботи на майбутнє держави.

_______________________

Вельмі моцны крок Зяленскага з прызначэньнем Рамана Бязсметнага у трохбаковую кантактную групу ў Менску прадстаўніком па палітычных пытаньнях.

Тлумачу чаму:
Мінскі працэс.

Бязсмертны вядомы сваёй прынцыповай пазыцыяй у гэтым пытаньні. І, у дадатак вялікі досьвед дыпляматычнае работы. Што дазволіць пазьбегнуць палітыка-дыпляматычных пастак пры абмеркаваньні фармату «кантактаў» з ЛДНР.
Бязсмертны можа стаць моцнай і актыўнай процівагай Кучме, у разе калі той пачне весьці ўласную гульню.
Бязсмертны выказываўся за магчымасьці перагляду фармату перагавораў па Данбасу, што супадае з пазыцыяй Зяленскага.
Бязсмертны — не чалавек Парашэнкі пры гэтым яго нельга назваць непатрыятычным.

Гэта несумнеўныя плюсы.

Палітычны працэс на беларускім кірунку.
Раман Бязсмертны мае каласальны досьвед працы амбасадарам Беларусі, калі нават на фоне палітычнага супрацьстаяньня і прынцыповае пазыцыі шукаліся варыянты і пляцоўкі дзе дзяржавы могуць працаваць разам.
Бязсмертны мае вялікі багаж кантактаў, з аднаго боку зь беларускімі праўладнымі элітамі, з другога боку зь беларускай апазыцыяй. Кіеву патрэбныя кантакты як з аднымі, так і з другімі, прычым, пажадана ўяўляць хто ад каго (на зьнешнім полі) залежыць.
таму Бязсмертны можа стаць такім сабе супервайзэрам над калектывам абмасады Ўкраіны ў Беларусі. Што толькі дадасі дынамікі ў працы дыпляматычнага прадстаўніцтва.

І, нарэшце, унутрыпалітычны фактар. Ва Ўкраіне гавораць пра дэкамунізацыю, часьцяком, выкарыстоўваючы старую камуністычную матрыцу «хто не з намі, той супраць нас». Бязсмертны — не чалавек Зяленскага. І такое прызначэньне можа стаць пачаткам новай формулы: «хто не супраць нас, той можа быць з намі». Яна, на маю думку, больш перспектыўная з пункту гледжаньня працы на будучыню дзяржавы.