Кілька тижнів тому з'явилася дуже позитивна новина про реконструкцію школи імені Костянтина Могилка по вул. Володимира Момота, 16-А. Вартість робіт — 146 мільйонів гривень. 140 мільйонів — це кошти Європейського інвестиційного банку виділені в рамках Надзвичайної кредитної програми для відновлення України.



Тендер було проведено у минулому році. Договір з переможцем ТОВ «Укрбудінжиніринг» Управління капітального будівництва Бориспільської міськради уклало 22 грудня 2020 року. Залишилося отримати гроші і зробити реконструкцію навчального закладу до 31 березня 2021 року.

А тепер починається найцікавіше. Компанія не приступила до робіт. Не тому що не хоче, а тому, що не може отримати кошти. Виявляється, під час укладання договору з «Укрбудінжинірингом» було порушено встановлені законом терміни. Тобто, договір підписали трішки пізніше, аніж потрібно...

Це все можна було списати на якусь випадковість чи неуважність. Але, у мене є виликі сумніви щодо цього. У грудні договір від імені місцевої влади підписав в.о. мера Борисполя та герой відеоролику про розподіл «по кучкам» нетрудових доходів Микола Корнійчук. Тепер він депутат міськради від «Нашого краю». «Наш край» контролює місцевий забудовник Володимир Шалімов. Йому, зокрема, належить ПрАТ «Агробудмеханізація». А тепер найцікавіше — саме ця компанія і програла тендер столичній ТОВ «Укрбудінжиніринг».

У випадковості я не вірю. Особливо тоді, коли мова йде про освоєння 146 мільйонів гривень

Схоже на те, що місцеві будівельні олігархи вирішили, що тендер виграла неправильна компанія. Тому, на мою думку, її вирішили усунути з ринку за допомогою маленької помилки. Розрахунок на те, що буде новий тендер і там вже точно виграє якась шалімівська контора.

Можливо, олігарху вдасться витиснути з міста чужу компанію. Але Європейський інвестиційний банк навряд чи буде чекати. Є велика ймовірність, що 140 мільйонів банк направить на реконструкцію іншої школи, але в іншому місті. Черга дуже велика.