Днями мережу облетіло повідомлення, що компанія Ріната Ахметова «ДТЕК» планує викупити акції ПАТ «Київобленерго» і ПАТ «Одесаобленерго». Експерти оцінюють вартість угоди в 250 мільйонів доларів за 94% акцій Київобленерго та 68% Одесаобленерго.

Станом на сьогодні, київським, одеським і ще 5 обленерго в Україні володіє міжнародна група VS Energy, яку пов'язують з російськими олігархами Олександром Бабаковим та Євгеном Гінером.

Після початку російської агресії в Криму і на Донбасі, номінальними керівниками VS Energy, і ще 7 обленерго стали громадяни Латвії та Німеччини.

Справа в тому, що справжній керівник компанії, член Ради Федерації (верхня палата Федеральних зборів РФ) Олександр Бабаков був внесений до списку санкцій США через голосування за анексію Криму. Україна ж ніяких санкцій проти нього не ввела. Але про всякий випадок росіяни вирішили переписати бізнес на підставних осіб.

5c3ccb876613d.jpg
Бабаков і Путін


Корінням VS Energy йде на Сейшельські острови: "Worlwide Holding Group Corp" через дві кіпрські офшорки контролює "VS Energy Latvia", латвійська компанія має представництво в Голландії — "VS Energy International NV". А вже голландці мають дочірню фірму «ВС Енерджі Інтернейшнл Україна», яка в свою чергу контролює 7 обленерго (ПАТ «Обесаобленерго», ПАТ «Чернівціобленерго», ПАТ «Київобленерго», ПАТ «Херсонобленерго», ПАТ «Кіровоградобленерго», ПАТ «Рівнообленерго» , ПАТ «Житомиробленерго») і ще в кількох обленерго має свою частку. Досить складна система, правда?

Керівниками української філії VS Energy є громадяни Латвії Артурс Алтбергс, Валтс Вігантс, Віліс Дамбінс, а такоже громадяни Німеччини Олег Сізерман і Марина Ярославська. Вони ж вважаються кінцевими бенефіціарами 7 обленерго в Україні.

Хто керує VS Energy?

Почнемо в Віліса Дамбінса — мабуть найцікавішого з «українських енергетиків»

У 2017 році у Франції розгорівся міжнародний скандал. Партію «Національний фронт» Марін Ле Пен звинуватили у співпраці з російською владою і отриманні кредиту в розмірі 9,4 мільйона євро в банку First Czech Russian Bank, який збанкрутував влітку 2016 року. Відповідальним за виділення грошей французької партії міжнародні ЗМІ назвали радника російського президента Олександра Бабакова.

Здавалося б, до чого тут облєнерго?

Згідно з інформацією авторитетного антикорупційного агентства OCCRP, переговори з французькою стороною від імені Бабакова вів уже знайомий нам латвійський фінансист Влад Дамбінс. Журналісти дізналися, що в березні 2016 року Дамбінс обговорював деталі позики з депутатом Європарламенту Жан-Люком Шаффхаузером.

Тут варто нагадати, що французький євродепутат Шаффхаузер став відомим, як агент російського впливу ще в 2014 році. Тоді журналісти проекту Mediapart опублікували листування російського експерта «Інституту дослідження питань міжнародної інтеграції» Олександра Воробйова і Шаффхаузера. У ньому Воробйов інструктує француза щодо заяви про режим припиненням вогню на Донбасі. За кілька годин Шаффхаузер відповів, що Ле Пен готова випустити комюніке по ситуації в Україні для Reuters.

5c3cce3903b9d.jpg
Шаффхаузер був «міжнародним спостерігачем»під час «виборів в ДНР». 2014


Повернемося до Дамбінса. Встановити більш детальний зв'язок латвійця з групою Бабакова допомогли офшорні архіви Mossack Fonseka. Панамська база офшорів показала, що з квітня 2007 по вересень 2011 року Олександр Бабаков володів 100% акцій компанії "AED International Limited" (Британські Віргінські острови). А вже у 2011 році керувати компанією почала його донька — Ольга Бабакова (до речі, в Росії Бабаков відомий, як один з «найбідніших політиків» — його декларація практично порожня). У документах "AED International Limited" зазначено, що ії керуючою компанією є "V.D. Nominees „, засновником якої є Віліс Дамбінс. По суті Дамбінс створив "V.D. Nominees" (в назві V.D. — його ініціали), як контору, яка надає послуги номінальних директорів в офшорних компаніях. Панамська база приводить нас від Дамбінса до партнера Бабакова Євгена Гінеру. Та сама "V.D. Nominees" числиться керуючою компанією в "NYX MANAGEMENT LTD „, де засновник — Євген Гінер. Крім Дамбінса в "V.D. Nominees" засвітився ще один бенефіціар обленерго — Валтс Вігантс.

5c3ccf55aed1e.jpg

5c3ccf60767a9.jpg
V.D. Nominees Віліса Дамбінса значиться керуючою компанією AED International Limited сім'ї Бабакових


Ще один доказ близькості Дамбінса до бізнесу Бабакова-Гінера знайшовся в Люксембурзі. Все та ж "V.D. Nominees" до червня 2015 року числилася в списку керівників Люксембурзькій фірми FINANCIERE EGINE S.A. (79, Route d'Arlon L — 1140 Luxembourg) У перечні директорів компанії знайшовся і Вадим Гінер (син Євгена Гинера). 1 червня 2015 року керівництво FINANCIERE EGINE S.A провело рокіровку: Вадим Гінер і 'V.D. Nominees' і вийшли зі складу керівництва компанії, а на їх місце був призначений Віліс Дамбінс.

За тією ж адресою в Люксембурзі зареєстрована KARVIS INTERNATIONAL S.A. Тут серед директорів з'являється вже і сам Гінер-старший. Але цікавіше інше: разом з родиною Гінерів, в керівництві компанії спливає громадянка Німеччини Марина Ярославська. В Україні вона, як і Дамбінс, є одним із засновників мережі обенерго і „ВС Енерджі Інтернейшнл Україна“.

5c3cd0f403a6a.jpg

5c3cd0ffa48fb.jpg
Керівники обленерго Віліс Дамбінс і Марина Ярославська також числяться в раді директорів компаній сім'ї Гинера в Люксембурзі


На Дамбінсі і Ярославській зв'язки нинішніх керівників обленерго і VS Energy з Бабаковим-Гінером не закінчуються. Наступний у списку — Олег Сізерман. Для цього ми подорожуємо з бізнес-реєстрів Люксембургу до Німеччини. У Берліні знаходимо VOGIS Grundstücks & Handels GmbH (компанія займається житловою і комерційною нерухомістю). Керівники — Євген Гінер, його російський бізнес-партнер Михайло Воєводін та Олег Сізерман

5c3cd209e3a41.jpg
Ще один керівник обленерго Олег Сізерман має спільний бізнес з Гінером і Воєводіним в Німеччині

Зв'язок керівництва обленерго з бізнес-структурами Гінера і Бабакова простежується і в Україні. У 2016 році Антимонопольний комітет України дозволив Євгену Гінеру викупити 52% акцій „Першого Інвестиційного Банку“. Тоді ж свою частку майже в 5% отримало і ПАТ „ЕК“ ЖИТОМИРОБЛЕНЕРГО ». Як керівники ПАТ до списку міноритарних акціонерів банку увійшли і Артурс Алтбергс, Валтс Вігантс, Віліс Дамбінс, Олег Сізерман и Марина Ярославська. У банківських документах розкривається і структура власності VS Energy, яка через голландську, латвійську, швейцарську і дві кіпрські компанії йдуть в «материнську офшорку» на Сейшелових островах — Worlwide Holding Group Corp.

5c3cd327e6fd4.jpg


Все перераховане підтверджує те, що за численними офшорними компаніями і номінальними керівниками з європейськими паспортами стоїть великий російський бізнес, максимально наближений до керівництва РФ. Олександр Бабаков — член Ради Федерації, радник Володимира Путіна. Він же займається питаннями міжнародної політики РФ. Євген Гінер — олігарх, також наближений до Кремля. Вже зараз головний проросійський олігарх України Ахметов планує викупити частину російської енергетичної імперії в Україні. Хто з цього виграє? Виграє Ахметов, який отримає контроль над Київським і Одеським обленерго. Виграють росіяни, які отримають мільйони, вкрадені Ахметовим з українського бюджету, але при цьому нікуди не підуть з українського ринку енергетики. Від чергової оборудки олігархів не виграє лише український народ.

Цікаво, що інформація про купівлю Ахметовим обленерго з'явилася відразу після кінця воєнного стану. Ймовірно, росіяни зрозуміли, що від гріха подалі краще передати частину енергетичного бізнесу своєму українського партнеру. Адже якщо за 4 з половиною роки війни українська влада не спромоглася вирішити питання націоналізації стратегічних активів, що належать російським олігархам, це має статися вже після президентських виборів в Україні.