За матеріалами senior.ua

Ми із легкою заздрістю та захопленням дивимося на технологічні досягнення Швеції, Південної Кореї чи Нідерландів. Але і в Україні вже давно не 19 століття. Магія відкритих даних, програми децентралізації та європейський досвід роблять свою справу. Чи знали ви, що у Кропивницькому можна відстежувати динаміку вуличного озеленення, у громадському транспорті Житомира вже давно користуються електронними квитками, а міська рада Львова завжди перебуває на зв'язку з мешканцями за допомогою чат-ботів? Таких прикладів, що надихають, чимало.

У цій статті ми зібрали приклади digital-інструментів, покликаних зменшити кількість ваших щоденних турбот і побороти одвічних «крадіїв часу», як-от черги або затори. Зекономити, встигнути і дізнатися тепер простіше із цими нехитрими, але важливими додатками та сервісами. Приділяйте час головному, про інше хай подбають технології.

Транспорт. Як доїхати?

"EasyWay" – сервіс для відстеження зупинок та розкладу руху громадського транспорту (у тому числі маршруток!). Інформація публікується в реальному часі та постійно оновлюється. Він також дозволяє побудувати оптимальний маршрут із досить точним зазначенням витраченого на дорогу часу. Працює у 60 українських містах і мова не лише про Львів, Харків чи Одесу. Скористатися застосунком можна і в Трускавці, Кременчуці та Ізюмі тощо.

«Інформування киян» – незамінна річ для жителів столиці. Сервіс, серед інших функцій, надсилає користувачам sms-повідомлення або електронного листа із попередженням про дорожні роботи в різних районах міста та зміну маршрутів транспорту. Отож, якщо ви стоїте на зупинці та з нетерпінням чекаєте на автобус, що ніяк не приходить, перевірте сповіщення на смартфоні. Не гайте час на очікування.

Єдиний електронний квиток – нововведений проїзний документ для комфортнішого пересування Києвом на трамваї, тролейбусі, метро, фунікулері та електричці. Це безконтактна картка або квиток із QR-кодом, з яких при валідуванні автоматично знімаються кошти за проїзд.

Тепер, поспішаючи вранці на роботу, не стійте в черзі, намагаючись купити жетончик. Не треба більше тривожити і водіїв тролейбуса, що працює без кондуктора. Прикладіть картку до валідатора – і все, жодних проблем та сповнених ненавистю поглядів. У наших легендарних маршрутках «задню площадочку» усе ще проситимуть передати за проїзд, однак і ця епоха поступово добігає кінця. Аж сумно (ні).

Не Києвом єдиним! У Львові для пошуку необхідних маршрутів та зупинок запущено декілька додатків, як-от, CityBus, Lviv Router, Львівський транспорт онлайн тощо. А ще тут можна скористатися унікальним сервісом «Підвезу», заснованим на кооперації водіїв авто, які їдуть по своїх справах, та пасажирів, яким, власне, по дорозі. У Запоріжжі та Рівному функціонує система DozoR, що надає інформацію про всі маршрути та зупинки громадського транспорту.

Житомир став одним із перших вітчизняних міст, де було запроваджено електронний квиток у громадському транспорті. Вінниця в цьому плані має намір піти ще далі. Тут е-квиток перетворять на «муніципальну картку вінничанина», що дозволить не лише розплачуватися за проїзд, а й за покупки, послуги тощо. Проект на даний момент перебуває на стадії реалізації. У Львові ж відповідна картка вже створена та надає жителям доступ до найрізноманітніших послуг (ба більше, з нею можна користуватися громадським транспортом частково навіть у Києві, а ще вона одночасно функціонує як ощадбанківська картка). Аналогічна система діє і в Чернівцях.

Як зекономити час?

Центри надання адміністративних послуг – державні установи, що за принципом «єдиного вікна» та «прозорого офісу» допомагають громадянам вирішувати різноманітні бюрократичні питання. Їх перелік широкий: оформлення паспортів, реєстрація юридичних осіб, розміщення зовнішньої реклами, санітарно-екологічні експертизи тощо. Тут діє електронна черга, а контакти зі співробітниками мінімізовані та зводяться до передачі необхідних документів. Мінімум контактів – мінімум ризику корупції.

У всіх і кожного пробігає мороз по шкірі від спогадів про черги в державних установах та відчайдухів, яким «тільки спитати». Але після карколомного upgrade адміністративних послуг мимоволі задумуєшся, що Україна – це Європа, і не тільки географічно. Безумовно, фізична присутність громадян обов'язкова в більшості випадків, однак черги – електронні, а перелік необхідних документів на всі випадки життя – чітко вказаний.

«Поліклініка без черг» – онлайн-сервіс, запроваджений у рамках медичної реформи, що дозволяє пацієнтам дистанційно записуватися на прийом до обраного лікаря. Завдяки даній системі лікувальним закладам легше керувати потоком пацієнтів та вести їх облік. Усе просто: обираєте місто проживання, лікарню, лікаря, зручний час, ідіть на прийом і будьте здорові.

За подібним принципом діє і онлайн-платформа для запису дитини в дитячий садок. Для цього слід обрати заклад, зареєструватися в системі (можна обрати до 5 садочків) та відслідковувати своє просування у черзі. В особистий кабінет прийде повідомлення, якщо ваше чадо потрапило до того чи іншого закладу. Далі батькам дається 10 днів, щоб вирішити: приймати пропозицію чи перебувати в черзі в іншому закладі.

Електронна черга дітей у школи – онлайн сервіс, розроблений за ініціативи Дрогобицької міської ради. Е-запис дітлахів проходить у базі даних, захищених від фальсифікацій. Реєструєте дитину, подаєте заяви в обрані школи та чекаєте на відповідь. Як зазначають ініціатори запуску сервісу, така система передбачає, що директори шкіл надаватимуть якісні освітні послуги, а не за власним бажанням обиратимуть, кого брати в клас, а кого – ні. До того ж, технологія блокчейн захищає чутливі дані користувачів і дозволяє здійснювати моніторинг поданих заяв.

Реєстр домашніх тварин – ще один неймовірно корисний та простий у використанні ресурс. Пухнасті (і не тільки) улюбленці – це теж наші діти і ми назавжди відповідальні за тих, кого приручили. У цій мережі власники реєструють своїх домашніх тварин та надають необхідну про них інформацію, яку можна використати, якщо улюблений Барсік чи Мурчик загубилися.

Як бачимо, багато речей, що традиційно асоціюються в нас зі стражданнями та випробуваннями побутового рівня, поступово відходять у минуле. Посеред робочого дня вже не обов'язково бігти в лікарню, щоб отримати талончик на талончик і нарешті потрапити до терапевта. Часи, коли син закінчив університет і з дитячого садка якраз зателефонували, що чекають на нього з нового навчального року – уже в минулому. А ще, улюблених домашніх тварин тепер можна оперативно знайти за допомогою електронної системи.

Куди піти?

KyivSmartCity – додаток на смартфон і столичний навігатор, як у прямому, так і в переносному сенсах. Серед функцій – можливість не тільки поповнити е-квиток та подивитися розклад руху транспорту, а й визначитися із культурною програмою на вечір: тут і перелік заходів, і адреса, і ціна, і навіть ранжування за популярністю. Хоча на даному етапі сервіс пропонує довідку тільки з питань дозвілля та логістики, у подальшому він обіцяє стати багатопрофільним та інтегрованим із багатьма ключовими елементами нашого життя-буття (як-от, запис на прийом до лікаря, комунальні платежі та електронні черги в дитячий садок).

Інструмент допомагає знайти цікаві та доступні заходи недалеко від користувача. А так як у Фейсбуці ми всі «зацікавлені» у «фестивалі дерунів» у Коростишеві та «концерті Олега Винника» в Мелітополі, важко не погодитися, що такий додаток – хороша альтернатива.

Як я можу впливати і змінювати місто?

«Відкритий бюджет» – це портал, на якому представлена візуалізація бюджетної інформації різноманітних державних установ. Інфографіку можна скачувати і використовувати при написанні звітів та релізів. А найважливіше, що тепер кожен громадянин може через зрозумілу схему ознайомитися з основними бюджетними показниками свого міста чи області.

Навіть у нескінченних турботах про маленьке особисте благополуччя не забуваймо про речі й більш масштабні. Потроху тенденція жити осмислено оволодіває і нами. Бути свідомим громадянином, серед іншого, означає слідкувати за розподілом місцевого бюджету, активністю депутатів, станом розгляду органами держвлади тих чи інших питань, екологією тощо. А щоб бути цим самим свідомим громадянином не ставало нудно та важко, на допомогу приходять численні бази даних, портали та сервіси. Вам може бути не дуже цікаво, як ухвалюють загальнонаціональний бюджет, бо це щось далеке та недосяжне, але черговий нескінченний ямковий ремонт біля самісінького будинку – це вже й ваша справа.

«Контактний центр міста Києва 1551» – офіційний веб-портал однойменної столичної комунальної установи. Із його допомогою можна швидко отримати інформацію та зв'язатися з відповідними виконавчими органами. Ідея «гарячої лінії» сама по собі не нова, але «Контактний центр» також надає можливість не просто залишити запит, а ще й прослідкувати за його обробкою та виконанням, перевірити результати роботи за допомогою аналітичних довідок та інтерактивних карт.

У Вінниці запущений сервіс «Цілодобова варта», де в режимі онлайн можна отримати довідку чи консультацію, а також поскаржитися на неякісне надання муніципальних послуг. У Львові із цією метою міською радою теж був запущений чат-бот. У Дніпрі для покращення комунікації між громадянами та обласними органами влади працює сервіс «Е-контакт». А ще тут успішно впроваджується програма інвентаризації стану доріг Navizor.

Я турист, що мені робити?

Гостям столиці та інших великих українських міст у нагоді стануть туристичні додатки. Серед них можна виділити Awesome Kyiv, Lviv Travel Places, Lutsk. Мобільний додаток твого міста, де зібрана важлива інформація про ключові пам'ятки, відомі постаті та новини культурного життя. Важливо, що всі додатки містять також екстрені номери, розклади руху державного пасажирського транспорту та навіть курс валют, карту метрополітену тощо.

Що в місті з екологією?

«Зелений Кропивницький». Ні, те, що місто зелене, – не новина. Однак додаток, розроблений із метою контролю за муніципальними насадженнями, їх якістю та часом обробки – фантастика фантастична. Це застосунок, що дозволяє визначити динаміку озеленення міста. Завдяки йому можна визначити, у якому стані перебувають вуличні насадження та яких заходів щодо них слід ужити.

Зекономити, встигнути та дізнатись. Навіщо нам Digital-інструменти

Вже почалось, мабуть, майбутнє? Цілком можливо. Онлайн-застосунки, сервіси і додатки непомітно, але впевнено проникають у всі сфери нашого життя та роблять його зручнішим. Для конструктивного діалогу з органами державної влади та моніторингу чистоти повітря, для зручного користування громадським транспортом і цікавого дозвілля – із нехитрими, але корисними digital-інструментами просто й легко заощаджувати найцінніші ресурси в сучасному світі – час та нерви. Спробуйте і ви.

Джерело: rubryka.com