Почніть робити те, що потрібно. Потім робіть те, що можливо.
І ви раптом виявите, що робите неможливе.

Св.Франциск Асізський


15 вересня 2020 р. виповнилася п'ята річниця від дня запуску в експлуатацію вітчизняної інфраструктури відкритих даних. Тоді в надрах Міністерства фінансів команда e-Data під проводом Оксани Маркарової запустила перший портал з відкритими даними, що стосувався державних фінансів. Потім розвиток цих ініціатив поглиблювався – як командою e-Data, так й іншими учасниками спільноти. Усвідомлення впливу та важливості цієї системної інновації як інтелектуальною елітою, так і деякими притомними посполитими все ще попереду.

З огляду на ці події я хотів би згадати про того, хто вперше у світі заговорив про важливість відкритих даних для суспільного життя.

Хто він? Етнічний українець зі Сполучених Штатів Америки. Талановитий журналіст, гуру в розробці високоякісного програмного забезпечення для Web, професійний джазовий гітарист, бізнесмен і популяризатор технологій розробки програмного забезпечення та гри на акустичній гітарі. Таких, як він, метр Адріан Сливоцький називає майстрами, яких потребує світ.

5f651545a0f9c.jpg

… Назва Django відома будь-кому, хто бодай трохи програмував мовою програмування Python. А всім тим, хто опікувався ще й розробкою Web-аплікацій, ця назва відома не тільки теоретично.

Технологія Django стала доступною громаді розробників програмного забезпечення (ПЗ) в липні 2005 р., а історія її створення розпочалася в 2003 р.

Станом на 2020 р. Django посідає одне з провідних місць у рейтингу універсальних платформ для Web-розробки на Python – full-stack Web frameworks. На цій платформі, за даними звіту Similar Tech, функціонує цілий ряд популярних сучасних веб- сайтів – наприклад, веб-сайт відомої програми-оглядача Інтернету Opera, сайт банку зображень Pixabay тощо.

Мені та моїй команді доводилося використовувати цю технологію в низці наших проектів з розробки програмного забезпечення протягом 2016 – 2020 рр.

Однак далеко не кожен із нас знає про цікаві подробиці за лаштунками створення цієї технології, а саме:

Адріан Головатий народився в 1981 р., але за своє поки що не надто довге життя встиг зробити надзвичайно багато.

Як інженер-програміст, він не тільки доклався до створення Django та розвитку цього проекту як вільно поширюваного програмного забезпечення в рамках неприбуткової Django Software Foundation. Протягом років він також долучив свої таланти та зусилля до:

5f6515601fc8a.jpg

Як бізнесмен, Адріан у 2007 р. запустив інноваційний проект EveryBlock, що, на відміну від популярних світових медій, був зосереджений на поширенні локальних новин, цікавих громадам в усьому світі. Цей проект був доволі успішний, і його в 2009 р. викупив медійний гігант MSNBC. Через низку трансформацій та драматичних змін проект EveryBlock у 2018 р. зрештою розчинився у соціальній платформі для локальних громад Next Door.

Окрім того, маючи освіту в журналістиці й працюючи певний час як журналіст та редактор в таких виданнях, як ajc.com, LJWorld.com та washingtonpost.com, Адріан зміг поєднати обидві свої пристрасті (журналістику й розробку ПЗ) у так званій концепції «журналістика за допомогою розробки ПЗ» — власне, через практичні успіхи цього підходу (що наочно був продемонстрований успішністю вищезгаданого проекту chicagocrime.org) та завдяки його популяризації в світі Адріан і став відомий широкому загалу. Нині цей підхід трансформувався у широковідоме словосполучення «журналістика даних».

Давній Адріанів есей-маніфест «Про необхідність фундаментальних змін веб-сайтів газет» (A fundamental way newspaper sites need to change), написаний ним ще в далекому 2006 р., нині став класикою жанру, що вивчають у багатьох школах журналістики по всьому світу.

Досягнення Адріана в 2005 р. справедливо відзначили включенням його до американської директорії успішних діячів віком до 40 років, а його робота над сайтом chicagocrime.org була відзначена премією Batten Awards університету Меріленду за інновації в сфері журналістики.

5f651586b2eb4.jpg

Його візію щодо майбутнього журналістики в 2008 р. надрукувало всесвітньо відоме британське видання The Guardian. Саме в цьому програмному дописі він наголошував на важливості використання відкритих даних у роботі журналістів та новинарів, а також на необхідності орієнтації на електронні канали поширення новин. Власне, відтоді можна вести відлік усих тих поглядів на відкриті дані та взагалі на «великі дані» як важливий чинник аналізу та впливу на суспільне життя. І десь там також коріниться та філософія, що в бізнесі нині дістала назву «даних як нової нафти» (data as new oil).

А ще однією пристрастю Адріана є музика й гра на акустичній гітарі. В своїй музичній творчості він приділяє увагу інструментальним композиціям в стилі циганського джазу, каверам на мелодії Beatles та композиціям в так званому пальцевому стилі (fingerstyle). На його персональному каналі Youtube, починаючи з 2007 р., він публікує велику кількість власних високоякісних музичних кліпів, часто виступаючи самобутним аранжувальником відомих мелодій.

Особисто мені до вподоби відомий циганський вальс "Valse A Waso" у виконанні Адріана:

Одним із кумирів та натхненників Головатого-музиканта був і є Жан Рейнгардт (Jean Reinhardt) – і саме тому він назвав його творчим прізвиськом технологію Django.

Цю свою пристрасть до музики він також поєднав із програмуванням, створивши вищезгаданий портал Soundslice.

За свої неповні сорок років Адріан встиг зробити стільки, що могло б вистачити на 3-4 життя. Однак він не зупиняється на досягнутому й продовжує творити – тож попереду неодмінно будуть ще цікаві проекти й доробки.

Тезка Адріана, відомий професор Адріан Сливоцький, знаний експерт із асиметричної конкуренції та технік «перемоги Давида над Голіафом», нещодавно зауважив, що нині наступає час, коли світ більше не потребує пересічності, а натомість він потребує правдивих майстрів:

І, оглядаючи доробок та результат діяльності Адріана Головатого, я можу наочно уявити собі образ правдивого майстра. Образ, цілком досяжний для наслідування кожною активною людиною – варто лише мати бажання та докладати зусиль для досягнення поставленої мети.

… Як любить наголошувати Володимир Єшкілев, наш відомий письменник та один із творців Станіславського феномену, в 2014 р. завдяки подіям Майдану і Революції Гідності Україна вступила в свій Третій державний проект. Саме в цей період у нас з'явилися перші паростки того, що пропагував і розвивав на світовому рівні Адріан. Завдяки сміливим державницьким крокам випускниці Могилянки нинішньої доби Оксани Маркарової, що в той час обіймала посади в Міністерстві фінансів, було започатковано створення інфраструктури відкритих даних в Україні. Початок функціонування порталу https://spending.gov.ua/ 15 вересня 2015 р. був відправною точку побудови екосистеми відкритих даних e-Data (https://edata.gov.ua/).

Журналістика даних також стає популярною в Україні завдяки діяльності порталу Тексти та його «Агенції журналістики даних„, а також команди платформи OpenDataBot.

… Фундатор вітчизняної кібернетики академік Віктор Глушков полюбляв повторювати, що завтра розпочинається решта Вашого життя і що це – найкращий час почати робити щось справді важливе. Давайте поглянемо на Адріана – кожному з нас було б варто здійснити хоча б 20% з того, що він уже встиг зробити лише за перші 40 років свого життя.

5f6515c579814.jpg

… Адріан Головатий називає себе програмістом та музикантом з Чикаго, що мешкає нині в Амстердамі (Нідерланди). Він повністю облишив журналістику, а також відійшов від офіційних провідних ролей в спільноті Django (хоча й продовжує бути одним із розробників-контриб'юторів цієї платформи). В рамках розвитку свого нового дітища Soundslice він все більше занурюється в технології розробки на JavaScript. А в своїх роздумах він підноситься до рівня філософа інформаційних технологій (див., наприклад, один з його останніх есеїв про машини й людей).

Адріан публікує свої твори й матеріали здебільшого англійською мовою – нормальною мовою міжнародного спілкування. Це природно (наприклад, я також пишу не тільки українською мовою, але й англійською). Адже це дозволяє розповісти про свій доробок усьому світові.

Однак, коли Адріан повертається до Чикаго й рідного Нешвілу, щоб відвідати свою родину, він говорить там українською мовою – як це є прийнятним в одному з найбільших осередків українства поза межами Неньки, осередку, що боровся за нашу ідентичність протягом цілого XX століття, ще за часів нашої бездержавності.


15-19 вересня 2020 р.