Українсько-сербським відносинам є куди покращуватися. І для цього є добрий фундамент.

Йован Раїч

5deba31b00c00.jpg

... Якщо вам доведеться опинитися в Києві на Подолі, завітайте до одного із корпусів Києво-Могилянської Академії. Того, що розташований за адресою: вул. Волоська, 12/4. На його будівлі ви побачите меморіальну дошку, присвячену Йовану Раїчу (Jovan Rajić, Јован Рајић) – славетному сербові. Відомий історик, письменник (він був автором першої фундаментальної книги з історії Сербії), поет, педагог та релігійний діяч, Йован Раїч має для сербської культури приблизно таке ж велике значення, як Михайло Грушевський для української.

Свого часу, він пройшов пішки всю Європу, від сербського міста Новий Сад до Києва, аби в 1752 р. вступити до Києво-Могилянської Академії (на 18 років пізніше, ніж туди вступив майбутній український Сократ – Григорій Сковорода). До вступу до Києво-Могилянської Академії Йован Раїч отримав ґрунтовну освіту вдома – спочатку, в початковій школі диякона Петра Райкова (Peter Rajkov) у своєму рідному місті Сремських Карловцях, а потім у Петроварадовській латино-слов'янській школі Різдва Пресвятої Богородиці в м. Новий Сад, єзуїтському колегіумі у м. Комаромі та протестантській школі в м. Сопрон.

У Києво-Могилянській Академії Йован Раїч був душею студентських компаній, а також заприятелював із багатьма своїми тамтешніми професорами. Такий компанійський дух, однак, не заважав йому ґрунтовно навчатися.

Після завершення навчання в Академії в 1756 р. він певний час мандрував Європою, аж поки не повернувся на Батьківщину в 1757 р. Він затримався на Батьківщині недовго, здійснивши ще одну мандрівку Європою (зокрема, під час цієї мандрівки він знову відвідав Київ, а також завітав до Константинополя та провів декілька місяців на Афоні, у тамтешньому сербському монастирі).

Йован Раїч остаточно повернувся до Сербії в 1759 р., розпочавши педагогічну, просвітницьку та літературну діяльність (він був професором у кількох школах у різних містах Сербії, а зеніту його педагогічна кар'єра сягнула, знову ж таки, в Новому Саді, де він обіймав посаду ректора Православного Духовного колегіуму з 1767 р.).

Таким чином, Йован Раїч своїм життям неначе поєднав два міста – Київ та Новий Сад (і цей зв'язок несподівано спрацює ще раз, вже у XXI ст.).

5deba3338e932.jpg

У 1772 р., у віці 46 років, Йован Раїч прийняв монаший постриг та став жити в монастирі в м. Ковелі. Невдовзі він став там архімандритом, і до кінця життя жив там (в цей час з-під його пера вийшло декілька важливих для сербської культури книжок).

Він писав різними мовами – сербською, давньо-руською (тодішньою говіркою українських земель), латиною, німецькою, угорською та церковно-слов'янською (давньо-болгарською). Окрім написання власних книжок, він плідно працював як перекладач. Зокрема, він подарував сербським читачам штивні переклади відомих мислителів-Могилянців попередньої доби – Петра Могили, Феофана Прокоповича та Лазара Барановича.

Серед його доробку була драматична п'єса Uroš V, яка була фактично творчою переробкою більш ранньої драми Емануїла Козачинського – українського мислителя, що певний час мешкав у Сербії та навчав ще юного Йована Раїча в Петроварадовській латино-слов'янській школі Різдва Пресвятої Богородиці в м. Новий Сад.

Предраг Раїч

... Містична вісь Новий Сад – Київ запрацювала знову в XXI ст. Це знайшло відображення в творчий діяльності далекого нащадка й однофамільця Йована Раїча – Предрага Раїча. Предраг Раїч (Predrag Rajić, Предраг Рајић) – це молодий, але вже знаний правник, історик і політолог з м. Новий Сад.

5deba40405104.jpg

Воєводина (адміністративним центром якої є м. Новий Сад) – це доволі вільнодумний регіон Сербії. Там не надто полюбляють офіційний нині курс «цілувати Путіна в ясна» та розмови про «русі брача». Через наявну у Воєводині доволі численну українську діаспору (історія її виникнення – це тема окремої розповіді) там досить приязно ставляться до ідей зміцнення українсько- сербських відносин.

Предраг Раїч є виразними представником інтелектуалів, що працюють задля розвитку дружби й співпраці між нашими народами. Він чудово орієнтується в хитросплетіннях сучасної української політики, а також новітньої історії України. На початку 2019 р., коли розпочалася кампанія з виборів Президента України, Предраг створював блискучі й глибокі аналітичні розвідки щодо поточної політичної ситуації в Україні, застерігаючи й попереджаючи про високі ризики перемоги популістів.

5deba41a9c85d.jpg

Він був єдиним із сербських оглядачів, хто особисто відвідав м. Київ під час проведення другого туру виборів Президента України в квітні 2019 р. (в той момент він діяв не тільки як аналітик, але й як журналіст, що оперативної передавав найсвіжіші новини до Нового Саду).

Ось його огляди, присвячені аналізу результатів наших виборів 2019 р.

5deba42bb8a2d.jpg

А влітку та восени 2019 р. Предраг підготував ґрунтовний цикл лекцій з новітньої історії України для зацікавлених сербськомовних слухачів. Глибині його аналізу можуть позаздрити деякі наші науковці та журналісти. Ось посилання на відеозаписи цих лекцій, що відбувалися в культурному центрі Нового Саду (сербською мовою):

В лекціях Предраг особливу увагу приділяє змаганням українців за власну незалежність, проти утисків різних імперій та тоталітарно-комуністичних злодіїв. Не обходить він увагою й трагедію Голодомору 1932-1933 рр.

5deba44061521.jpg

Предраг – надзвичайно працьовита й обдарована особистість. Майже щодня він з'являється на телебаченні – як експерт на ток-шоу чи коментатор у випусках новин чи аналітичних програмах. Декілька разів на тиждень він випускає аналітичні статті для різних видань та інтернет-порталів (декількома мовами). І його можна назвати справжнім енциклопедистом – на такому ж ґрунтовному рівні (як з історією й політичною ситуацією в Україні) він обізнаний з усіма країнами колишньої Югославії та багатьма іншими країнами в Європі та Азії. Зокрема, такі ж фундаментальні цикли лекцій з історії та політології він підготував стосовно Естонії, Латвії, Литви, Польщі, Молдови, Грузії, Білорусі, Румунії, Туреччини, Ізраїлю тощо.

5deba45245df8.jpg

Попри це, Предраг – молодий романтик. Такий, яким був Емір Кустуриця на початку свого творчого шляху (чи мій Могилянський професор з Політології Олексій Гарань у свої молоді роки).

Замість післямови

Насправді, це не післямова, а лише історичний пролог до майбутніх подій.

... Імперії мають тяжіння до руйнації. І коли остання із сучасних імперій – Російська Федерація – відійде у небуття, зміняться умови для культурного діалогу та співпраці між українським та сербським народами. І тоді код "Раїч" відкриє нам двері до багатогранної та глибокої взаємодії.

01 – 07.12.2019


Посилання

У нарисі використано авторське фото меморіальної дошки, присвяченої Йовану Раїчу, а також портрет Йована Раїча з Wikipedia. Світлини Предрага Раїча запозичено з його публічної сторінки на Facebook.