zek.jpg

Коли ми готували попередній матеріал про відкриття кримінального провадження на керівництво Бердичівського Виправного Центру №108 в нашій редакції вже були ці документи, але, ми вирішили опрацювати їх та подати окремо.

Стаття 172 КК України, Грубе порушення законодавства про працю
1. Незаконне звільнення працівника з роботи з особистих мотивів, а також інше грубе порушення законодавства про працю –
караються штрафом до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років, або виправними роботами на строк до двох років.

За такими ознаками кваліфікували дії керівництва БВЦ та порушили кримінальне провадження слідчі поліції.

Які ж вагомі обґрунтування повинні бути, щоб таке трапилось? Які права має засуджений до обмеження волі в контексті законодавства про працю? Що саме було порушено?

В Кримінально-Виконавчому Кодексі зазначено: Засуджені до позбавлення волі, залучені до суспільно корисної оплачуваної праці за строковим трудовим договором, підлягають загальнообов'язковому державному соціальному страхуванню. (Стаття: 122)

Строковий Договір, яким він має буди? Це регламентує законодавство, нижче, ми надаємо зразок Договору якій давав підписувати засудженим Керівник БВЦ – 108 Чобанян А.Я. якісь він дивний… не такий…

Заробітна платня, це особливо цікава тема. Ми не знаємо, які об'єми та потужності виробничих об'єктів де працюють засуджені, але, заробіток у них. Ми бачимо на цих фото, ці цифри, це 75% від мінімальної зарплати.

Як нам стало відомо, 05.02.2018 року, до установи приїзджала регіональний представник Уповноваженого в ВРУ з прав людини, а ні Чобаняна А.Я., а ні першого заступника пана Танасієнко немає. Питання є, їх дуже багато, а тих хто дасть на них відповіді чомусь немає… але, вже ввечері пан Чобанян зривав вішалки у житлових приміщеннях де живуть засуджені… НЕПОЛОЖЕНО!

Та на останок, журналісти нашої Інформаційної Агенції, щоб якось стимулювати відповідні інстанції ініціювало звернення до регіонального представника Уповноваженого в ВРУ з прав людини з проханням провести перевірку за фактами порушення трудового законодавства та прав людини в даній установі в цілому.

Будемо сподіватись, що камінь беззаконня та порушення прав та свобод людини ми колись так і зрушимо з мертвої точки.

Керівник Комітету Допомоги Засудженим
журналіст ІА «Журналісти проти корупції»
Геннадій Сухаревський