Фото на обкладинці — Олександр Сирота

Доки дослідники з Нью-Йорка стверджують, що загазованість повітря, пов'язана із рухом автомобілів, зменшилася на 50% у порівнянні з минулим роком, Китай та Італія зафіксували падіння діоксиду азоту в повітрі, що пов'язують зі скороченням поїздок на авто та зниженням промислової активності, море в Одесі стало чистішим, а канали Венеції — взагалі прозорими, українські палії трави вийшли на новий рівень безумства.

Горить Чернігівщина, Житомирщина, Хмельниччина і Херсонщина. Горить Чорнобиль. У зоні відчуження вигорають села, вогонь підступив до рудого лісу.

Волонтери (хочу сказати «жебрають», але маю повагу до волонтерів і пожежників) збирають по копійці кошти на дозиметри і ліхтарі для рятувальників. Пожежникам потрібні питна вода і засоби гігієни.

Ніхто не звертає уваги, владні структури мовчали два тижні. Аж тільки сьогодні збільшили штрафи для підпалювачів. Тільки ніхто не сказав, хто і як їх хапатиме за руку.

Тим часом потрібно гасити пожежі. Чи як?

Та ніяк! «Блискучим» рішенням стало урізання бюджету ДСНС на 789 тисяч гривень (чесно скажіть, їх хоча б помітно у тій озоновій дірі над Антарктидою, якою став оновлений бюджет нашої країни?) на фоні докидання по 200 мільйонів і 195 мільйонів прикордонникам і поліції відповідно.

Наприкінці дня стало відомо, що Уряд таки виділив на подолання пожежі в Чорнобилі 45 мільйонів гривень. Як і коли їх використають, невідомо. Гасити вогонь треба було і вчора, і позавчора, і два тижні тому, а забезпечували пожежників необхідним впродовж всього цього часу волонтери на пожертви небайдужих громадян. Думаю, робитимуть вони це і завтра.

Найголовніше питання: чи проводитимуться розслідування підпалів й чи проводитиметься робота з недопущення шкідництва у майбутньому. Бо ніякі штрафи не стануть на заваді підпалювачам, якщо їх не будуть штрафувати, а проблему просто ігноруватимуть.

Нам, людству, по закінченню цього всесвітнього карантину, буде над чим подумати. Щоправда зробити це зможуть тільки ті, у кого є чим.