Нове новшество!

Відсьогодні у Києві до громадського транспорту пускатимуть лише у масках.

По-перше, носити маску здоровим людям не рекомендує ВООЗ — так є більший шанс заразитися. Зокрема, представник Всесвітньої організації охорони здоров'я Ярно Хабіхт розповів, що маски необхідно носити лише громадянам, які захворіли на вірусну інфекцію, або здійснюють догляд за такими людьми. По-друге, масок немає де купити. По-третє, їх потрібно викидати й одягати нові (у випадку багаторазових — прати і прасувати) щодві години. Якщо цього не зробити, на ній накопичуються бактерії й збираються частинки вірусів, які знаходяться максимально близько до слизових (очей, рота, носа).

Що отримаємо на виході? Людина десь дістане маску (знайде стару, пошиє із невідповідних матеріалів тощо), буде носити її цілий день, або знімати і одягати знову — а це абсолютно неприпустимо — збільшуючи ризик зараження себе самої у декілька разів.

Зважаючи на те, що масок немає ні в аптеках, ні в інтернет-магазинах, людина ймовірно буде користуватися цією ж маскою ще декілька днів, коли вона вже кишітиме різними штамами. І це тільки для того, щоб її впустили у транспорт, яким вона МУСИТЬ доїхати до роботи. Метро закрите, отже всі подорожі видовжаться в часі.

При цьому Київпастранс та приватні перевізники будуть працювати в штатному для себе режимі, і кількість автобусів збільшувати не будуть, адже вважають, що «всі містяни» мають залишатися вдома.

«Виключно ті люди, які мають добратися на роботу, будуть користуватися громадським транспортом,» — заявив перший заступник голови КМДА.

Я правильно розумію, що «ті люди, які мають добратися на роботу» — це сотні тисяч людей? Бо говорять так, ніби це декілька десятків осіб.

Знову ж таки: окей, влада сприймає всіх містян умовно хворими й змушує одягати маски, аби зайти у транспорт, без якого неможливо дістатися на роботу, тих, кого вона працювати зобов'язала. Так, а де взяти маски? Щонайменше дві на день на кожну особу? Чи розказали ви всім працівникам, як правильно їх одягати, носити, знімати й утилізовувати?

Кожного разу, коли здається, що це вже найбільша ахінєсіца, на горизонті видніється ще більша.

Якщо ви все ж десь дістанете маску і не хочете собі нанести шкоди нею, пам'ятайте:

- Маска ефективна тільки, якщо вона прикриває рот і ніс.

- Маску обов'язково треба змінювати за дві години, а також якщо вона стане вологою чи забрудниться.

- Не совайте маску по обличчю.

- Знімайте з-за вух, за зав'язочки.

- Обов'язково помийте після цього руки.

- Використані маски ні в якому разі не можна розкладати по кишенях чи сумках – їх потрібно одразу викидати у смітник.

- Не користуйтеся одноразовою маскою повторно. Багаторазові змінюйте за тими ж правилами, що й одноразові, але складайте їх в окремий пакет, потім періть і прасуйте.

- Якщо є можливість, то надавайте перевагу одноразовим маскам.

Якщо спочатку було «стій там, але йди сюди», тепер додалося «правильно вдягни маску, якої у тебе немає, аби дістатися на роботу».