25 грудня християни західного обряду у всьому світі святкують Різдво.

Звичайно, цього дня світле свято приходить у домівки вірних Римо-католицької церкви, але не тільки. Різдво 25 грудня святкує більшість протестантських церков, а також значна частина православних, включаючи Константинопольську, Антіохійську, Александрійську, Кіпрську, Болгарську, Румунську, Албанську й Грецьку церкви.

В Україні Різдво у цей день відзначають близько 11 тисяч релігійних громад – це майже третина від усіх релігійних організацій країни. Окрім того, цього разу в багатьох церквах ПЦУ Різдвяні богослужіння відбудуться як 25 грудня, так і 7 січня.

Зазначу, що дата святкування Різдва у всіх однакова, різниця полягає у системі літочислення – західні церкви відзначають Різдво за Григоріанським та Новоюліанським календарями, а східні – за Юліанським.

Якщо не брати до уваги «календарні перипетії», то святкують Різдво у грудні так само як і в січні. Йому передує чотиритижневий Адвент (піст, підготовка до свята) та Святвечір.

Саме 24 грудня християни західного обряду збираються у сімейному колі та куштують святу вечерю.

Ті, хто святкують Різдво за Григоріанським та Новоюліанським календарями, також колядують та співають різдвяні пісні.

Отець Костянтин Морозов, секретар Літургійної Комісії при Конференції Римо-католицьких єпископів України розповів виданню RISU:

«З історії свята Різдва видно, що воно якби народжується з Пасхи. Цей досвід Пасхи – перехід від старого життя до нового, від темряви гріха до світла праведності завдяки смерті і воскресінню Христа, дає глибокий сенс Різдву як початку нашого спасіння. Цей внутрішній зв'язок Різдва з Пасхою також проявляється у зовнішніх святкуваннях цих двох свят. В обрядах Різдва можна побачити відблиск обрядів Пасхи. В Україні, на мою думку, за рахунок співіснування у минулому на наших землях різних культур, релігій, обрядів, склалася дуже цікава картина – наші різдвяні обряди нанизані їхніми різноманітними елементами. В нашій країні стали традиційними вертепи і театралізовані різдвяні дійства середньовічної Італії, в нас загостювала німецька ялинка, ділимось облаткою як поляки, ми залишаємо вільне місце за столом, як євреї на пасхальному седері тощо.

Протягом історії християни східного і західного обрядів, які належали до різних національностей, в Україні обмінювалися своїми звичаями. Деякі так увійшли у наше святкування, що сьогодні католик латинського обряду в Україні не уявляє собі Різдва без куті, і важко уявити Різдво в домівках християн східного обряду без ялинки.»

Минулого року набув чинності закон, який встановив 25 грудня вихідним днем.

Відео-пояснення щодо календарного питання від Радіо Свобода:


Архівні світлини в Instagram: @unrukraina

Освітній історичний проект в Telegram: @unrukraine