Якось у дружній компанії шведів і литовців я почула, що у Швеції майже не залишилося робочих рук — молодь масово їде на заробітки до Норвегії. Шведи при цьому були втішені, що їм вдається залучати до роботи литовців. «Та, що б ви без нас взагалі робили! Ми ж втричі працьовитіші від вас!» — відповів на це знайомий литовець під дружній регіт.

Педалювання теми заробітчанства й емігрантства завжди мене діймало, бо ті, хто це робить, часто маніпулюють думками тих, хто не дуже добре знає світ за межами українських кордонів, а іноді і своїх населених пунктів. Принаймні з мого досвіду спілкування ця теза була доведена не одноразово. Світ відкритий, люди — вільні: їдь, куди бажаєш.

А, якщо хочеш долучитися до будівництва успішної країни-притулку, країни, у якій українці почуватимуться українцями, то інструменти в руки — і гаруй. Бажано без пафосу і жертовного виразу обличчя — робиш бо для себе.

Та ось новообраний нардеп від «Слуги народу», у минулому бізнес-консультант і лайф-коуч Юрій Камельчук вирішив постати перед шахтарями на Львівщині, що десятки років працюють в Україні в одній з найнебезпечніших галузей, у їх професійне свято і розповісти історію свого героїчного (ну, вибачте мені цю емоційність тон, поза і текст свідчили саме про героїчність) «невиїжджання» з країни.

Слухати історію життя нардепа шахтарі не схотіли і спровадили пана Камельчука із урочистого засідання.

Окрема розмова про (не)доречність коуч-тону, яка, очевидно, найбільше дійняла шахтарів: «Нам читали науку вже за 70 років — ооотако. Хвате!»

Гірники нагадали і про те, що справи — важливіше слів, і варто було б спочатку зробити зміни, а потім розповідати про них.

Я, звичайно, перечитала не одну думку з приводу цієї ситуації у коментарях до постів про цей інцедент — і вони таки різні. Одні дорікають шахтарям: «Та вони просто не готові до змін!» Дехто підсміюється і над нардепом, і над його «слухачами», мовляв, нащо «старим партійним працівникам» (хоча, як на мене, там і молоді люди в залі були) його промови у стилі Стіва Джобса? Третіх обурив і текст, і тон нардепа.

Тому лишу тут відео, аби кожен зробив свій висновок про подію.