Поточний історичний тиждень надзвичайно насичений подіями, про які українці обов'язково повинні згадати. А можливо й дізнатися про деякі сторінки власної історії. Від зайняття князем Володимиром Київського престолу до заснування відділення ГУЛАГу на території України, від страти Івана Підкови до звільнення Маріуполя від російських бойовиків.

10 червня

978 рік - князь Володимир Святославович з династії Рюриковичів сів на Київський престол.

1918 рік — у Києві розпочав роботу Перший Всеукраїнський селянський з'їзд. На з'їзд прибуло 2500 делегатів, які представляли всі губернії України та місцевості, де переважало українське населення (Київську, Волинську, Подільську, Полтавську, Чернігівську, Катеринославську, Харківську, Херсонську, Таврійську губернії, Кубань і Донщину).

5cfe59f10ea3c.jpg

Делегати з'їзду

1934 рік - При НКВС УСРР створено Головне управління виправно-трудових таборів і трудових поселень (відділення ГУЛАГу на території України).

1944 рік - Під час допиту в концентраційному таборі Заксенгаузен гестапівською трійкою вбито українського поета та археолога, діяча ОУН Олега Ольжича (Кандибу). Втім, рідні поета вважають, що його ув'язнила німецька дипломатична контррозвідка у співпраці з НКВС. Син Ольжича вважає, що його було закатовано на Александр-плац у Берліні, а тіло пізніше вивезено до Заксенгаузена.

11 червня

1990 рік — Верховна Рада УРСР змінила порядок вирахування часу на території України, приєднавши країну до східноєвропейської часової зони. Відтоді в Україні час на годину відрізняється від московського, що дійсно відповідає часовим поясам.

13 червня

2014 рік — Українська армія звільнила Маріуполь від проросійських бойовиків. Цей день відзначається на державному рівні з 2016 року.

14 червня

2014 рік -Біля Луганського аеропорту бойовики ЛНР збили літак Іл-76 ВПС України. Загинули 49 військових, які перебували на борту.

15 червня

1940 рік - Радянські війська окупували Литву. Майже одразу відбулася націоналізація підприємств та вкладів громадян на користь СРСР, а також перерозподіл землі. Литовці відповіли військовим опором, відродивши бойову організацію «Лісові брати». Цей рух налічував приблизно 170 тисяч вояків, з них 50 тисяч загинули або зникли безвісти.

Учасники одного із загонів «Лісових братів», джерело — Вікіпедія.

16 червня

1578 рік — У Львові на вимогу османського султана Мурада ІІІ та за рішенням польського короля Стефана Баторія було страчено козацького кошового отамана, молдовського господаря Івана Підкову, який перед тим визволив Ясси з-під фактичного османського панування.

1919 рік — Святий Престол в особі Папи Римського Бенедикта XV визнав незалежність УНР. Листа голові Директорії Симону Петлюрі надіслав державний секретар Ватикану П'єтро Гаспаррі.

1940 рік — СРСР в ультимативній формі пред'явив Естонії та Латвії ноти з вимогою зміни урядів і введення до цих країн додаткових радянських підрозділів. Наступного дня Червона Армія окупувала Естонію та Латвію.

https://www.facebook.com/kavun.gala/posts/30101304...

Архівні світлини в Instagram: @unrukraina

Освітній історичний проект в Telegram: @unrukraine