Українцям ніхто не забороняв користуватись поштою і сервісами Mail.ru i Yandex, слухати музику Вконтакті, чи ставити «класи» тупим, але мімімішним картинкам.

Просто компанії Mail.ru i Yandex потрапили до санкційного списку України.

Ще раз: українцям не заборонили доступ до російських сайтів, а російським сайтам заборонили доступ до українців.

Це санкції проти контрольованих російськими спецслужбами компаній. Не просто, блог якогось писаки, а сервіси, які проникли в дім мільйонів українців, мають доступ до сосбистих даних, а головне, вподобань, інтересів, музики, геолокаційні дані, і ще купу різної, на певний погляд, нікчемної інформації, з якими, спеціально навчені люди, знають що робити. І роблять.

Ви знаєте, що тільки за вашими лайками постів у ФБ, спеціалісти можуть скласти ваш психологічний потрет, визначити політичні вподобання і т.п. А якщо додати сюди інформацію про ваші улюблені книги, серіали, телепередачі, список покупок і де ви їх робите, де буваєте, що їсте-п'єте, яку музику слухаєте… Так можна прорахувати будь-яку реакцію. І це робиться. Не даремно, ж у РФ при міністерстві оборони офіційно утворили підрозділ інформаційних операцій.

Боротьба з запереченнями:

Так у Гугла теж є ця інформація, і у Твіттера, Фейсбука і т.п. Але, по перше, вони не діляться нею із спецслужбами. По друге, навіть якщо припустити, що там така сама ситуація як в Росії, то ми все одно не воюємо із країнами, де ці сервіси розміщуються.

Так, Яндекс розвивав сервіси в Україні, забезпечував роботою певну кількість українців. Російський військово-морський флот 23 роки базувався в Криму, і не приносив ніякої шкоди. А потім став базою для захоплення півострова.

Фото, музика, спілкування з рідними-друзями. Фото і музику можна імпортувати собі на комп'ютер, чи інші онлайн-сервіси, а з рідними і друзями, якщо вони такі вже дорогі, можна наладити спілкування серез інші сервіси, блага різного роду меседжерів зараз не бракує.

Бізнес — купа платформ для можливості розвитку.

А от від ферм доведеться відмовитись.