Ми живемо у вигаданій реальності.

Ні, цю реальність не можна порівняти з казковою Нарнією, чи країною Оз. Тут є об'єктивно-реальні речі, як то стан доріг, ціни на продукти харчування/послуги/комуналку і т.п. Матеріальний світ навколо нас реальний, його можна помацати рукою і спробувати на зуб. Але як тільки справа заходить в нематеріальне середовище, ми одразу потрапляємо у суб'єктивну реальність.

Все навколо нас залежить від нашого сприйняття і бачення. Ми, зазвичай, віримо тим новинам, які більше підходять під нашу суб'єктивну реальність. Наприклад, у когось влада злочинна, краде все, що погано лежить. а що добре, те перекладає і знов краде. Інший бачить спроби не такої вже й гарної влади зробити щось корисне для людей, а для третього це взагалі не влада, і він хоче жити в Росії, але щоб тут. Всі ці троє людей можуть проживати в одному під'їзді, чи на одній вулиці, чи в різних куточках країни, а подекуди і в різних країнах. І кожен з них знаходить однодумців, людей, які живуть у схожій суб'єктивній реальності.

Подивіться на вашу стрічку у ФБ. Як часто ви помічаєте там діаметрально протилежні думки? Так підступний Цукерберг налаштував Фейсбук так, що він видає нам контент тільки тих людей, яких ми постійно читаємо/лайкаємо/коментуємо. У мене, наприклад, більше 700 «друзів», але бачу пости від сили кількох десятків, і не тому, що інші не пишуть, просто вони випали з моєї суб'єктивної реальності.

Можна стверджувати, що цю реальність створюють для нас ЗМІ, соцмережі і т.п. Так, але створюють вони масу реальностей, а в якій жити, обираємо ми самостійно. І можна на цьому і завершити, адже кожен сам собі хазіїн і таке інше, якби не одне але.

Але кожна наша суб'єктивна реальність впливає на об'єктивну реальність інших людей, які нас оточують. Виходячи з нашої сую'єктивності ми чинимо поступки, які змінюють об'єктивну реальність навколо нас. Наприклад, обрання влади. То ж виходить, що для створення правильної суб'єктивної реальності треба підходити до цього об'єктивно і відповідально, але це вже пов'язано з пошуком істини, якої в суб'єктивній реальності не існує, але це вже тема іншого поста, який можливо не буде написаний.