«пророков нет в отечестве своем
но и в других отечествах негусто»
В. Высоцкий

5fd6590fe43be.jpg

Непомітно за короновірусно-зрадними подіями пройшов ювілей одного з небагатьох винаходів у галузі радіоелектроніки.. Який ДІСНО було зроблено на 1\6 частині суші, причому не в еміграції…

1920 рік, голодна і холодна Росія, група фанатів досліджують принципи будування радіоламп. Намагаються в простір між електродами ввести різні гази, від чого звісно змінюється ємність. Фіксували зміну ємності через зміну частоту збуждення схеми.

Молодий винахідник Лев Термен в ході числених експериментів побачив, що на зміну ємсності впливає не стільки вид газу, скільки будь-який предмет , який було внесено в міжелектродний простір , наприклад рука дослідника. І ,якщо частота міналяся, у звуковому діапазоні- то цю зміну було чути неозброєним вухом. Залищилося тільки згадати уроки музики у дитинстві та оформити винахід.

Далі був похід до Леніна (мамо, я леніна бачив! ) і розмови про можливе використання винаходу… в системах охоронної сигналізації.. Саме під сигналізацію було вибито фінансування та інший офіціоз. Але основним напрямом у Термена залишався музичний інструмент, яким можна було грати без нічого. Як диригент без оркестру…Потім класична доля винахідника того часу і місця. Неп, демонстрація «соціалізму з людським обличчям», роботи в америці, знайомство з сильними цього світу.. Повернення в срср.. Єжова він пересидів у штатах, але Берія його все ж дістав..

.. группа астрономов из Пулково готовилась поместить фугас в маятник Фуко а Термен должен был послать из США радиосигнал и взорвать фугас, как только к маятнику подойдёт Киров…

Лісоповал, кум, туполєвська шарага, сталінська премія за

…. Винахід що стосується можливості знімати інформацію про розмови в кімнаті, використовуючи коливання віконного скла..
(а ви що думали, за музичний інструмент, чи за науковий метод?)

Реабілітація та робота в ящику.. продовження робити з музичним інструментом «на суспільних засадах» у вигляді гуртка … інформація про який просочилася в західну пресу (за іншою версією- його випадково зустрів знайомий американський музичний критик). Фінал однаковий- гурток закрили, апаратуру вилучили, добре що знову не посадили. Це був 1967-й, боротьба з космополітизмом у культурі, фурцева, ернст нєізвєстний,

У роки застою- лекції в мгу.. На які ходили декілька слухачів..

Пенсія, перестройка, ссср_всє.. В 1991 році- вступ до компартії.. " я ленину обещал" ..

Його одісея в цій реінкарнації закінчилася в 1993. Винахідник пережив срср і помер там же де і народився- в російській імперії. Після смерті за труною йшли тільки близькі родичі, що теж типово для імперії, але нетипово для винахідника, бо більшість його однолітків криваве 20 сторіччя стерло на порох значно раніше.

Тепер трохи по техніці.. Будучи трошки в темі, я не знаю ЖОДНОГО іншого винаходу "на початку всесвіту" радіоелектроніки, який би зробив громадянин страни совєтов, або російської імперії. Лампи винайшли німці і американці, радіо фактично придумав Герц, початок схемотехніки (схема автогенератора)- винайшли німці та американці. Магнєтрон та радар-британці, технології виготовлення резисторів конденсаторів, як використовували до 90-х років 20 сторіччя- американці Транзистор- американці.

Хіба що телебачення- Зворикін, але він на той час вже був громадянином іншої країни.. І тільки Тєрмен вписався в лави піонерів радіотехніки, залишившись громадянином срср.

Наступні винаходи, які не буди передрані з західних технологій- це стержньові лампи Авдєєва (50-ті роки) та ЕОМ "Сєтунь'у 60-х на троїчній логіці Брусєнцова,але це вже зовсім інша історія.
бонус:: Катіка Іллені грає на терменвоксі .. "О Sole Mio"
а тут добре показано сам процес гри
Перша чверть 21 сторіччя. 100 років з моменту винаходу. Повний зал та повний Ютуб.. Непогана доля винаходу, зовсім непогана. ..
ремарка: зараз звичайно ніхто між електродами лампи не лізе руцями, замість електродів використовуються антени, що включені в контур..