5d6ebff39da86.jpg

...до побачення.. після війни...

80 років тому Британія мала не найкращих людей при владі. Це дуже м'яко кажучи.. Але через три дні після нападу Німеччини на Польщу, Британія вступила у війну. І саме для Британії ця війна продовжилась довше, ніж для будь-кого з інших учасників. Хтось пізніше почав, хтось раніше закінчив, хтось змінив у ході сторону, хтось це зробив не один раз. Деякі примудрилися одночасно воювали по обидві сторони фронту чималими силами і більш-менш легітимними урядами. Британія в тій війні воювала тільки на одному боці. Більш того, з 25 червня 40-го року Британія залишилася ОДНА, без союзників, що воювали. І воювала ОДНА з усією коаліцією Осі, а також з їх тимчасовими союзниками ОДНА на протязі цілого року. «Другий фронт» було відкрито аж 22 червня 1941 року.

5d6ec0e0c47d0.jpg

Невіл Чемберлен. Не найкарщий політик усіх часів та народів. Але саме під його керівництвом Британія виконала обов'язок перед союзником, а не заховалася у числених " занепокоєннях".

Ця війна докорінно змінить британське суспільство. Домініони, та колонії, до жителів яких представники метрополії ставились зверхньо, пришлють десятки тисяч добровольців. Громадяни захоплених Гітлером країн Європи теж подадуться до Британії. Не ховатися- воювати. Півтора десятки "Польських" ескадрилій, біля десятка французьких, бельгійські, норвезикі.. Майже весь торговий флот Норвегії після захоплення їх країни підняв Юніон Джеки.

Все це почалося саме третього версня 1939 року. Через кілька тижнів молода співачка Вера Лінн підійде до мікрофону в радіостудії в Лондоні та виконає пісню, що стала номером два на фронтах другої світової. Ії співали та слухали британська армія, включаючи війська домініонів, індії та південної африки , її співала та слухала 11-ти мільйонна армія США, загони Спротиву, бійці "Вільної Франції". І це був лише початок. Потім були White Cliffs Of Dover.

Можна було задовольнитись місцем популярної молодої співачки, але Віра вибрала трохи інше- вона почала вести радіопередачу , в якій крім пісень числала листи від дружин та матерів. Іздила до людей додому, чи наприклад у пологовий будинок, щоб записати "звукового листа" від батьків, чи від новонародженого та передати по радіо. Ну і зичайно, концерти в армії. Від авіакрил у Британії в 39-40 роках,

. 5d6ec4c049920.jpg

Концерт перед екіпажами RAF. За статистикою 40% цих чоловіків загинуть, і не побачать білих скель Дурва, ще 20% попадуть у полон, або будуть тяжко порнені..

до концертів на середземноморському чи бірманському ТВД у 43-44 роках

5d6ec5e848778.jpg

Бірма 1944

5d6ec922f0192.jpg

2017 рік, солдати британської армії плоздоровляють її з 100 річним ювілеєм .. Доречі вона ще жива, зараз Їй 102 роки..

5d6ecc60df0d7.jpg

Бонус: піснею номер один у другій світовій війні була Лілі Марлєн- бо її слухали як мінімум на чотирьох мовах по обидва боки фронту. і співали всі популярні співачки

Лілі Марлєн у виконанні Вери Лінн тут.

5d6ecc6f74ff8.jpg